– Blair og Bush bør stilles for retten

 
Foto: Dale Frost
Tony Blair og George W. Bush bør stilles for retten ved den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for sin rolle i Irak-krigen, mener den sør-afrikanske erkebiskopen Desmond Tutu (bildet).
0Shares

I et innlegg i The Observer angriper nobelprisvinneren og helten fra kampen mot apartheid Blair og Bush og beskylder dem for dobbeltmoral.

Tutu beskylder de to tidligere lederne for å lyve om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Han mener krigen har ført til en mer destabilisert og splittet verden enn noen annen konflikt i historien.

– USAs og Storbritannias tidligere ledere fabrikkerte grunnen til å kunne oppføre seg som bøllene i skolegården og splitte oss. De har drevet oss til kanten av en avgrunn, der vi nå står med Iran og Syria foran oss, skriver Tutu i innlegget.

Andre regler for afrikanske ledere

Tutu mener det tilsynelatende gjelder forskjellige regler for vestlige og afrikanske ledere når det kommer til rettsforfølgelser i Haag-domstolen.

– Antallet drepte under og etter Irak-krigen er alene nok for en folkemordsrettsak, skriver den sør-afrikanske geistlige videre i kronikken

Tilbakeviser kritikk

Blair tilbakeviser på det sterkeste Tutus kritikk og sier situasjonen i Irak nå er mye bedre enn under Saddam Hussein.

– Jeg har stor respekt for erkebiskop Tutus kamp mot apartheid. Men å gjenta at vi løy om etterretningen er simpelthen galt, noe alle uavhengig analyser har vist, sier Blair til The Observer.