– Voldsdemonstranter er kjøpt og betalt

 
Foto: International Monetary Fund
Egypts statsminister Hisham Kandil (bildet) uttalte til BBC at mange av de unge demonstrantene som har stått for de voldelige demonstrasjonene i Kairo ikke er religiøse.
0Shares

Ifølge ham er det snakk om unge menn som har fått betaling for å misbruke de fredelige demonstrasjonene for å lage vold og kvalme.

– For det første er det beklagelig og uakseptabelt at en liten gruppe hatefulle mennesker lager en film som krenker profeten til en og en halv milliard muslimer. For det andre er det beklagelig at denne filmen av enkelte er blitt knyttet til den amerikanske regjeringen, for det er den ikke på noen måte. Og for det tredje er det beklagelig og uakseptabelt at det som startet som en fredelig demonstrasjon, plutselig ble voldelig, sa han.

Et mindretall demonstrerte

Rehab al-Hamzawy, geolog og troende muslim, tar overfor Klassekampen avstand fra voldelige demonstrasjoner som svar på filmen.

– I Egypt bor det 90 millioner mennesker, hvorav nesten 20 millioner i Kairo. At noen hundre demonstranter gjør fredelige demonstrasjoner voldelige, kan ikke og må ikke tilskrives alle egyptere eller muslimer. Resten av de 90 millionene egyptere holdt seg hjemme og deltok ikke engang i den fredelige demonstrasjonen som enkelte hadde kalt inn til på fredag, sier hun til Klassekampen.

Al-Hamzawy skjønner at folk er sinte og frustrerte, men sier også voldelige demonstrasjoner “ødelegger både profetens image og bildet av muslimer som fredfulle mennesker”.

– Jeg støtter fredelige markeringer mot filmen, og likte særlig reaksjonen i Marokko, der folk kom sammen og holdt en gudstjeneste foran den amerikanske ambassaden, før de dro hver til sitt, sier hun.