Indiskættede Kamala Harris blir første kvinnelige visepresident

Harris har indisk mor og far fra Jamaica. På bildet ser vi besteforeldrenene til Harris og henne som barn.
Foto: Privat
Kamala Harris blir USAs første kvinnelige og første fargede visepresident. Men på veien har hun måttet tåle både rasisme og sexisme.
Kamala Devi Harris er en amerikansk politiker for Det demokratiske partiet. Hun har vært medlem av USAs senat siden 2017. Hun var justisminister i California 2011–2017. 8. november 2016 vant Harris senatsvalget i California med 62 prosent av stemmene. Harris har indisk mor.
Foto : United States Senate

I valgkampen jobbet Harris hardt for å nå ut til svarte, latinos, kvinner og andre som tradisjonelt har vært i skyggen i det politiske USA.

Men rasistiske og sexistiske kommentarer forfulgte henne, og president Donald Trump angrep henne ofte både før og etter at hun ble valgt av Joe Biden som makker.

– Det er ikke ofte man ser en president som angriper motpartens visepresidentkandidat. Men Harris drev en god valgkamp uten blemmer, og hun bidro til å mobilisere viktige velgergrupper for Biden, sier Joel Goldstein, tidligere jussprofessor ved St. Louis University.

Harris, som er 56, er ikke den første ikke-hvite som vinner et så høyt verv. Barack Obama var president i to perioder, og i en stadig mer mangfoldig nasjon er det nå vanlig at ikke-hvite kandidater vinner valg, også i kretser med hvitt flertall.

Harris kom til plassen som visepresidentkandidat etter selv å ha stilt til valg som demokratisk presidentkandidat i 2019. Men oppslutningen hennes sank gjennom valgkampen, og hun trakk seg i desember.

Hennes mest markante øyeblikk i valgkampen var da hun i en debatt i juni angrep Biden for hans forhold til senatorer som støttet raseskille og hans motstand mot å busse skoleelever på 70-tallet.

I løpet av høsten tilbrakte Harris mye tid i områder der det var mulig å skape begeistring for valget. I september besøkte hun blant annet en frisørsalong i Detroit som har afroamerikanske eiere.

– Det er viktig for oss og meg personlig å være her, sa hun og viste til hvordan afroamerikanske næringsliv er spesielt hardt rammet av koronapandemien.

– Hun er ikke en person som lar seg avlede av forsøk på å bryte henne ned eller av skittkasting, sier Aimee Allison, som er grunnlegger og president i kvinneorganisasjonen She the People.

Fra første dag hun var blitt visepresidentkandidat i august, harpet Trump på at hun var radikal, sosialist, og at hun hadde en plan om å bli president fordi 77 år gamle Biden ikke var i stand til å fylle embetet.

Visepresident Mike Pence påsto at hun ville tvinge folk til å spise mindre kjøtt, og andre postet videoer der hun angivelig lo høyt av vold i bygatene. De sa også at Nancy Pelosi var med på planen om å erstatte Biden.

Ingenting av dette er sant, men Trump og hans folk ga seg ikke. Han kalte Harris ekkel, et monster og uspiselig

Republikanere sa at dette bare var normalt i en valgkamp, og at Harris på valgseddelen ikke ville bety noe særlig for utfallet av valget.

– Mange mennesker har problemer med å forestille seg en kvinne i en slik ledende rolle, sier Michael Steele, en tidligere leder for Republikanernes nasjonalkomité som støttet Biden.

Han påpeker at kritikken av hennes opptreden under TV-debatten med Pence ikke hadde noe å gjøre med innholdet i det hun sa eller det hun svarte.

Kamala Harris sine foreldre.

Kamala Harris med sin familie.
Foto : Privat

Harris, som har indisk mor og far fra Jamaica, var statsadvokat i San Francisco fra 2004 til 2011 og Californias riksadvokat fra 2011 til 2017 før hun ble senator i 2017.

En stund støttet hun Bernie Sanders’ «Medicare for All»-plan, men siden har hun trukket seg litt bort fra den.

Hun har også møtt motstand fra mange svarte aktivister for rollen hun selv beskrev som California «top cop» – øverste politi.

Men siden har svarte aktivister samlet seg om henne

– Jeg er mer interessert i hva hun mener i dag. Det fins ingen perfekt kandidat, sa Ashanti Gholar, president for Emerge America, en demokratisk kvinnegruppe.

Fakta om Kamala Harris

* Født 20. oktober 1964 i Oakland, California. Har indisk mor og jamaicansk far.

* Født 20. oktober 1964 i Oakland, California. Har indisk mor og jamaicansk far.

* Utdannet jurist fra Howard University i Washington D.C. og University of California. Ble statsadvokat i San Francisco i 2004.

* Ble som første fargede kvinne valgt til justisminister i California i 2010, en posisjon hun hadde til 2017 da hun ble senator for Demokratene.

* Kunngjorde i januar 2019 at hun ville forsøke å bli partiets presidentkandidat, men trakk seg i desember og ga sin støtte til Joe Biden.

* Har som senator blant annet arbeidet for helsereform, strengere våpenlover og progressiv skattereform.

* Ble nevnt som mulig justisminister under president Barack Obama, samt som mulig dommer i USAs høyesterett.

* Gift med advokaten Douglas Emhoff.

* Blir USAs første kvinnelige visepresident.