Tyrkere ut av skapet i Amsterdam

Deltakerne i homoparaden i Amsterdam la verken skjul på sin legning eller sin landbakgrunn
Foto: Stewart Leiwakabessy/www.flickr.com/photos/stewiedewie/7727987216
Nederledere med tyrkisk bakgrunn hadde for første gang sin egen båt ved årets Gay Pride Amsterdam. 
0Shares

I den nederlanske hovedstaden har de sin egen variant av homoparaden med båter fulle av dansende mennesker som seiler nedover byens kanaler. Her deltok de tyrkiske homsene og lesbene med sin egen båt i Amsterdams homoparade Gay Pride Amsterdam i august.

Nederland er kjent som et av de mest liberale land i verden, men den tyrkiske markeringen skjedde ikke uten motreaksjoner. Tilskuere med tyrkisk innvandrerbakgrunn, lot seg sjokkere av at flere på den “tyrkiske” båten hadde iført seg tradisjonelle tyrkiske klær og nasjonalsymboler og danset tyrkiske folkedanser. Politiet avslørte etter paraden at det hadde kommet flere trusler mot den tyrkiske båten. Det skriver nettmagasinet opendemocracy.net. 

Alvorlige trusler

Det er vår plikt å starte en debatt om hva ære innebærer.

En av deltakerne, Nevzat Cingöz, hevder han ble truet av religiøse organisasjoner og tyrkiske ultranasjonalister. På tross av at han har vært aktiv i homomiljøet lenge, er det første gang han har mottatt så alvorlige trusler, sier han ifølge nettmagasinet. 

Ikke alle nederlandsk-tyrkere var imidlertid udelt negative. De fremholdt at de akseptere homofili, men at de reagerte på at tyrkiske nasjonalsymboler ble koblet opp mot homomarkeringen. 

Ære fremdeles viktig

Likevel lever fremdeles et flertall av nederlandsk-tyrkiske homofile med sterkt sosialt press fra familien. Serdar Manavoglu var en av de ansvarlige for den tyrkiske båten. Han forklarer at ære er svært viktig for tyrkiske familier.

– Det er vår plikt å starte en debatt om hva ære innebærer og hvem som er ansvarlige for å opprettholde æren, sa han til den tyske nyhetskanalen NOS ifølge opendemocracy.net.

Ifølge nettmagasinet er det imidlertid en lang vei å gå før en mer indvidualisert moral kan få innpass i den strengt kollektivistiske tyrkiske kulturen. 

Men – tross alt – deltakelsen på årets Gay Pride-parade er et stort fremskritt, mener magasinets kommentator.

Les hele artikkelen her (på engelsk).