Kritikk av “Tintin-sensur” ga helomvending

Tintins Kongo-eventyr videreformidler rasistiske holdninger, mener saksøkeren
Foto: illustrasjon: Hergé (egentlig Georges Remi)
En svensk biblioteks beslutning om å fjerne en del av Tintin-albumene fra sine hyller har skapt storm.
0Shares

Beslutning ble tatt av Biblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm i et samråd mellom personal og kunsterisk ledelse på barne- og ungdomsavdelingen, melder Dagens Nyheter.

– Bildet Tintin-bøkene gir av eksempelvis afrikanere er afrofobisk, sier Behrang Miri, som jobber med å utvikle Kulturhusets barne- og ungdomsvirksomhet.

Vanvidd

Nå stormer kritikken fra flere hold mot Miri. 

I en nettkronikk på Sydsvenskan.no med tittelen För dumt för att vara sant skriver Andreas Ekström at engsteligheten man tar i disse spørsmålene med er i ferd med å akselerere til det rene vanvidd, og at bruk av ordet «neger» i en barnebok, om enn støtende, ikke er grunn god nok til å stryke en bok fra litteraturhistorien. 

– Å ta bort eller pirke i et skjønnlitterært verk, fordi menneskeheten har gjort fremskritt siden boken ble skrevet, er i det hele tatt akkurat hva Sannhetsdepartementet i George Orwells «1984» drev på med, skriver Ekström. 

Snur i saken 

Nå snur også Kulturhuset i saken. Eric Sjöström, som er leder i kulturhuset, forsikrer at alle Tintin-albumer får inntil videre bli i hyllene.

– Vi tok beslutningen litt for fort, sier han til Dagens Nyheter.

Katti Hoflin, som startet ungdomsbiblioteket på Kulturhuset, men som nå jobber for Dunklers kulturhus i Helsingborg, er glad for at Tintin får bli.

– Et bibliotek står for det frie ordet, og der skal det finnes alle mulige slags tekster som man kan debattere og prate om. Jeg synes også at hvis man prøver å pakke hele verden inn i likestilling, fluff og kaniner og gjør alt tilrettelagt så kommer aldri barna til å kunne håndtere at det er ganske komplekst og problematisk å være menneske, sier Hoflin til avisen.