Barack Hussein Obama vant: en seier for det flerkulturelle

Barack Hussein Obama har på tross av personangrep og antydninger om "uamerikanske" holdninger og bakgrunn klart å vinne tillit hos store deler av den demokratiske velgerskaren i USA.
Med nesten en million stemmers flertall ble Barack Obama gjenvalgt som USAs president. 
0Shares

Obamas seiertale varsler mer av den samme politikken han har drevet. Presidenten peker selv på at økonomien har blitt sterkere de siste fire årene og at USA nå har den sterkeste militærmakten i historien.

– Ti år med krig er over, sa han i seierstalen.

Redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum skriver: Slik er det nye USA. Man vinner ikke uten å få stemmer fra fargete, kvinner, unge og homofile.

Utenriksredaktør i Aftenposten: – Ja, han kunne

“Enda større”

Nattens seier har gjort Obamas første seier for fire år siden “enda større” skriver Anders Giæver, kommentator i VG.

Bloggeren Howard Fineman summerer godt opp hos Huffington Post: President Barack Obama vant ikke bare gjenvalget i natt. Hans seier signaliserer en irreversibel triumf for et nytt USA for det 21. århundrede; multiraser, multietnisk, globalt skuende og forbi århundreder av rasemessig, seksuell, ekteskapelig og religiøs tradisjon.

– Norge har samarbeidet svært godt med Obama i fire år og jeg ser fram til å samarbeide med ham i fire nye år, sier Norges statsminister Jens Stoltenberg.

Vil se en annerledes Obama

Høyre-leder Erna Solberg tror verden vil få se en annerledes utgave av USAs president Barack Obama de neste fire årene.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er viktig for USA at de har valgt en president som står for sparsommelig pengebruk.

– Det er ingen tvil om at Obama var det beste alternativet av de to, selv om han står langt unna SV i mange spørsmål, sier SV leder Audun Lysbakken til NTB.

Får friere tøyler

Frp-leder Siv Jensen mener valgresultatet gir Obama styrke til å fortsette den viktige jobben med å få USA på beina igjen.

Men til tross for de store utfordringene, ikke minst fra Kongressen, har president Obama denne gangen friere tøyler.

– Han trenger ikke tenke på gjenvalg om fire år, kan konsentrere seg om politikken og styringen av landet, og kan derfor være adskillig mer dristig enn i sin første periode. Det er en erfaring som også andre gjenvalgte presidenter har gjort. Han store helsereform er sikret. Det var det største politiske verk han gjorde i de første fire årene, skriver utenriksredaktør i Aftenposten Kjell Dragenes.