Kvinneforkjemper fikk UiOs menneskerettighetspris 2020

UiOs menneskerettighetspris 2020 går til kvinneforkjemperen Marcelline Budza for sin innsats for å styrke kongolesiske kvinners økonomiske rettigheter.
Foto: Universitetet i Oslo
UiOs menneskerettighetspris går til den kongolesiske kaffeentreprenøren Marcelline Budza, som leder organisasjonen Rebuild Women's Hope.

Organisasjonen hjelper kvinner i det afrikanske landet med å oppnå økonomisk selvstendighet gjennom opplæring til å bli kaffeprodusenter. Prisen innebærer et honorar på 10 000 euro og et litografi av den kjente norske kunstneren Frans Widerberg.

Universitetsrektor Svein Stølen mener overfor Uniforum at arbeidet til Budza utgjør en stor forskjell i landet, som har vært herjet av krig og korrupsjon i en årrekke:

– Marcelline Budza arbeider aktivt for å sikre kvinners rettigheter i et samfunn preget av konflikt og undertrykkelse. Siden oppstarten i 2013 har mer enn 5 000 kvinner fått et bedre liv på grunn av hennes mot og harde arbeid. Det er en stor glede å gratulere Budza med UiOs menneskerettighetspris, sier Stølen.

Løfter frem kvinner

African Students Association er også fulle av lovord om årets vinner:

– Vi er glade for å se lederen for et så viktig initiativ vinne denne prisen. Kvinner som Marcelline Budza er ryggradene i grasrotbevegelser som kjemper for å løfte og skape muligheter for kvinner, og hun fortjener anerkjennelsen for det viktige arbeidet hun gjør, sier politisk rådgiver Rahwa Tilahun Yohaness til Uniforum.