Afghanske forsvarsansatte søker asyl

Camp Meymaneh, hvor de norske ISAF-styrkene i Afghanistan har vært utstasjonert, har mange lokale ansatte. Flere av disse rapporterer om trusler og søker om asyl i Norge.
Foto: flickr.com
Nærmere hundre afghanere som tidligere har vært ansatt av det norske Forsvaret, har søkt asyl i Norge, skriver VG.
0Shares

Antallet asylsøkere utgjør nært sagt alle afghanere som har vært ansatt av de norske styrkene i Afghanistan, noe som igjen inkluderer tolker, renholdere og kjøkkenpersonale.

Etter at de norske styrkene forlot Meymaneh i Afghanistan, har situasjonen blitt mer ustabil. En afghaner som tidligere har jobbet som tolk for de norske styrkene forteller til VG at han føler seg utrygg.

– Etter at nordmennene dro, har situasjonen i Faryab blitt langt verre. Flere blir drept. Og vi som har jobbet for de norske styrkene blir truet.

Misfornøyd med norsk behandling

Da norske soldater forlot Meymaneh i september i år, ble samtlige afghanske ansatte i den norske leiren sendt hjem. De fikk fire ukers lønn som takk for innsatsen for Norge.

– Norske soldater er her i et halvt år, så drar de hjem der de blir tatt godt imot. Noen av oss har jobbet for Norge i seks år. Det vi får, er fire ukers lønn og en klapp på skulderen, forteller en av tolkene til VG.