Guatemala sender tilbake tusener av honduranske migranter

Det ble brukt tåregass for å bryte opp folkemengden og klargjøre veien, og flere migranter og politifolk ble skadd i sammenstøtene. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Marienna Pope-Weidemann
Guatemalske myndigheter har sendt tilbake tusener av honduranske migranter som hadde blitt stanset av politi og soldater på vei til USA.

Gruppen med migranter, som det har blitt anslått var på rundt 4.000, ble brutt opp av sikkerhetsstyrker i den guatemalske landsbyen Vada Hondo.

Mange av dem har blitt returnert til grensebyen El Florido mellom Honduras og Guatemala. Mexico, som migrantene fra Mellom-Amerika må passere for å komme seg til USA, stengte grensen for migrantene og har sendt busser for å hjelpe dem hjem.

Gruppen ble stanset på lørdag i Vada Hondo i sørøstlige Guatemala, der de ventet på å komme seg videre. De sov utendørs og blokkerte en hovedvei, noe som skapte trafikkaos.

På mandag slo politiet til etter en dialog med migrantene som ikke ga resultater. Det ble brukt tåregass for å bryte opp folkemengden og klargjøre veien, og flere migranter og politifolk ble skadd i sammenstøtene.

Noen av migrantene kastet stein og flasker mot soldatene og politifolkene, som var utstyrt med skjold. Hovedhensikten med aksjonen skal ha vært å få gjenåpnet veien.

En annen gruppe på rundt 800 migranter befinner seg rundt 40 kilometer lenger nord i Guatemala, nær Rio Hondo. De er også stanset av sikkerhetsstyrker, men har forhandlet med myndighetene og får inntil videre oppholde seg der ettersom de slipper noe trafikk gjennom.

Migrantene, som reiser nordover i håp om bedre vilkår for dem i USA under påtroppende president Joe Biden, reiser fra fattigdom, vold og arbeidsløshet i Mellom-Amerika.

Mexico har gjort det klart at de vil håndheve landets immigrasjonslov, som er ekstra skjerpet som følge av koronapandemien.

– Vi foreslår at Honduras og Guatemala innleder dialog med migrantene. De bør ta seg av dem, slik at de ikke tar seg inn i noe land ved hjelp av makt, sier Mexicos president Manuel López Obrador.

Biden har lovet å føre en annen innvandringspolitikk enn forgjengeren Donald Trump, men det er likevel ikke ventet konkrete endringer langs grensa mellom USA og Mexico med det første.