Aksjon mot menneskesmugling i Tyskland

Sverige skal bruke tre millioner kroner til flyktninger i Ukraina.
Foto: Unsplash
Flere hundre politifolk har aksjonert i Tyskland og pågrepet en rekke mennesker som mistenkes for smugling av migranter til Europa.

400 politifolk deltok i tirsdagens aksjon i Berlin, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen og Hessen. Det var utstedt elleve ransakingsordrer. Sju personer ble pågrepet. Bevismateriale, blant annet mobiltelefoner, ble sikret, opplyste påtalemyndigheten i Kempten i Bayern tirsdag.

Til sammen 19 mistenkte, i alderen 21–44 år, er mistenkt for å ha fraktet 140 migranter, flesteparten av dem syrere, inn i Europa via den såkalte Balkan-ruten. De 19 er anklaget for 23 tilfeller av kommersiell og organisert smugling av utlendinger.

Tysk føderalt politi fikk først nyss om menneskesmuglingsnettverket da de pågrep en sjåfør på en motorvei nær grensen til Østerrike i august 2019. I samarbeid med etterforskere i flere europeiske land, samt Europol, har påtalemyndigheten i Kempten klart å spore opp den antatte lederen. Vedkommende sitter i varetekt og påtalemyndigheten arbeider for å få ham utlevert til Tyskland.

Smuglerne blir omtalt som godt organisert og profesjonelle. De hadde utplassert folk som kjørte i forveien av lastebilene som fraktet skjulte migranter, og sendte advarsler om politikontroll underveis.

Ofte gikk migrantene over landegrensene mens nettverkets leder koordinerte grensekrysningene via mobiltelefon fra trygg avstand, ifølge påtalemyndigheten.