– Kom til Storbritannia og vask doene våre

Vil at færre inn skal slippe: britiske myndigheter vurderer negative reklamekampanjer for at færre arbeidsinnvandrere skal stemplet passet sitt, som avbildet her på Heathrow lufthavn.
Foto: Seth Anderson
Britiske myndigheter vurderer negativ Storbritannia-reklame for å stanse innvandring.
0Shares

Storbritannias regjering ønsker å stramme inn innvandringen og har varslet flere tøffe tiltak for å få ned antallet mennesker som ønsker å flytte til de britiske øyer. Nå vekker imidlertid nyheten om en mulig anti-britisk reklamekampanje, rettet mot rumenere og bulgarere, oppsikt, skriver Aftenposten.

Bakgrunnen er at statsborgere fra Romania og Bulgaria fra og med neste år fritt kan flytte til Storbritannia for å bo og jobbe. Landene ble EU-medlemmer i 2007, men folk derfra har frem til nå kun hatt denne muligheten dersom de er selvstendig næringsdrivende eller studenter og at de ikke benytter seg hverken av landets trygdesystemer eller søker annet arbeid.

Kampanjen vil blant annet fokusert på det dårlige været og den høye arbeidsledigheten i landet.

Vil ikke kommentere
Talsmenn for statsminister David Cameron vil ikke kommentere en eventuell negativ reklamekampanje men bekreftet at regjeringen vurderer alternativer til økt arbeidsinnvandring fra de to landene.

– Spørsmålet her er en hvordan vi kan håndtere innvandringens negative konsekvenser for det britiske arbeidsmarkedet. Vi er i ferd med å vurdere hva vi kan gjøre rent juridisk utifra det europeiske rammeverket vi har i dag, fortalte en talsmann til avisen The Guardian.

 
Foto : Skjermdump/The Guardian

Negativ kampanje
Avisen har også lagd sin egen vri på nyheten om en mulig negativ reklamekampanje. Guardian ba britene selv sende inn sine forslag til reklamekampanjer som virkelig fremhever det aller verste med å bo i Storbritannia, og forslagene strømmet inn.

En av bidragene som ble sendt inn (bildet) innheholdt slagordet Kom hit og vask doene våre. Storbritannia er fylt av skrekkelige jobber vi gir utlendinger. Vær velkommen!

Ikke alle er imidlertid enige med budskapet. Labour-politikeren Keith Vaz tror ikke denne vil ha noe særlig effekt.

– For våre politikere hadde det vært bedre å snakke med sine øst-europeiske kolleger om i det hele tatt hvorfor rumenere og bulgarere kommer hit som arbeidsinnvandrere. Vurdere bedre sosiale og arbeidsmarkedstiltak for alle EU-borgere. Jeg tror dette hadde vært mer effektiv enn å lage tragikomiske plakater om hvorfor folk ikke skal komme til Storbritannia, sier han til The Guardian.