Fikk besøk av Ugandas homoforkjemper

Uganda beskrives som en av de minst homovennlige landene i verden. Et lovforslag i den ugandiske nasjonalforsamlingen som kan sette LHBT-personers liv i fare, har fått sterk internasjonal kritikk. Bildet viser en debatt blant medisinstudenter i Universitetet i Kampala, hvor en av hovedinnleggerne beskrev homofili som en "psykososial lidelse".
Foto: Skjermdump/YouTube/sexualminoritiesuganda.org
Gerald Sentongo kjemper imot omstridt lovforslag som kan sette ugandiske LHBT-personer i livsfare. I går kveld var han på Litteraturhuset.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– For meg er det uvirkelig å se for meg et normalt liv. Politisk kan det hende at det etter hvert vil skje noe positivt, men vi får ikke forandret folks holdninger overfor LHBT-personer sier Gerald Sentongo til gaysir.no

Sentongo er leder for Sexual Minorities Uganda (SMUG). Han er åpen om sin legning i LHBT-miljøet i hjemlandet, men må skjule sin legning for familien og store deler av omverdenen.

Han er bekymret for lovforslaget som i disse dager blir behandlet av det ugandiske parlamentet, og som pådrives av lobbygruppen National Task Force Against Homosexuality.

– Det nye lovforslaget går mye lenger enn den allerede eksisterende loven som kriminaliserer “homofil praksis”. Nå foreslår myndighetene blant annet å straffe LHBT-personer med livsvarig fengsel, og i verste fall dødsstraff. En slik lov vil gjøre vondt verre for en gruppe som allerede møter store utfordringer i samfunnet ellers.

SMUG-kollega slått ihjel med hammer
Hans gode venn og SMUG-kollega David Kato. Kato er hovedpersonen i filmen Call me Cuchu, som vises under filmfestivalen Human Wrights, Human Wrongs førstkommende onsdag. Han ble i 2011 slått ihjel med en hammer. Selv har også Sentogo blitt utsatt for hatvold.

– Kampen har kostet mye, innrømmer han.

Vil inspirere nordmenn
Sentongo håper foredraget hans vil inspirere flere nordmenn til å ta avstand fra lovforslaget som behandles i hjemlandet.

– Men jeg føler at norske myndigheter har gjort mye ellers, og de norske organisasjonene vi samarbeider med har vært viktige støttespillere for oss, sier han og roser blant annet Fellesrådet for Afrika, som er en av organisasjonene bak kveldens arrangement på Litteraturhuset.