Antatt IS-topp i Tyskland dømt til fengsel for terrorvirksomhet

Imamen skal ha ledet et nettverk som rekrutterte minst åtte personer i Europa til å slutte seg til IS i Syria og Irak.
Foto: Miriam Mezzera
Imam Abu Walaa, som ansees som de facto leder i Tyskland, er dømt til over ti års fengsel for å ha støttet og vært medlem av en terrororganisasjon.
1Shares

37-åringen ble onsdag dømt til ti og et halvt års fengsel.

Abu Walaa, hvis egentlige navn er Ahmad Abdulaziz Abdullah Abdullah, var imam ved en kontroversiell moské i byen Hildesheim, kjent for å tiltrekke seg ekstreme islamister.

Imamen skal ha ledet et nettverk som rekrutterte minst åtte personer i Europa til å slutte seg til IS i Syria og Irak. Flere av dem skal ha vært svært unge.

Dommer Frank Rosenow sa at moskeen sto i sentrum av jihadistbevegelsen i Tyskland, og at Abu Walaa var en lederskikkelse og «autorisert til å handle på vegne av IS». Rosenow mener Walaa representerte organisasjonen i Tyskland og jobbet med å spre propaganda og rekruttere følgere.

Ifølge tysk etterretning hadde Walaa blant annet kontakt med tunisieren Anis Amri, som tysk politi mener sto bak angrepet på julemarkedet i Berlin i 2016.

Tolv personer ble drept da Amri i høy hastighet kjørte en lastebil inn i folkemengden. Han ble skutt og drept av politiet i Italia noen dager senere.

Walaa ble sammen med fire andre pågrepet i 2016. Rettssaken mot Walaa og tre andre begynte i 2017 og har pågått helt siden da.

De tre andre tiltalte ble onsdag dømt til fengselsstraffer på mellom fire og åtte år. Den fjerde som ble pågrepet i 2016, har tilstått og ble i fjor dømt til fire og et halvt års fengsel.