EU og Norge lover nødhjelp til kriserammede Jemen

Krigsødeleggelser: Hovedstaden i Jemen, Sanaa, hvor asylbarnet Shaimaa Yusuf og hennes mor ble tvangsutsendt til etter sju år i Norge, har i de siste fem dagene blitt herjet av saudi-arabiske flyangrep. Usikkerhet om familiens situasjon er stor etter at man hverken Shaimaa eller moren har gitt livstegn fra seg.

Sverige, Sveits og FN er mandag vertskap for en internasjonal giverkonferanse for krigsherjede Jemen.

Nesten 21 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkatastrofe.

Egeland, som er i Jemen, sier at han er «dypt bekymret» etter å ha sett hvordan sulten har eskalert siden han var i landet for tre år siden.

― Familiene jeg møter stirrer sulten i hvitøyet, og for mange er situasjonen blitt enda mer desperat siden mathjelpen ble halvet i fjor, sier Egeland.

FN ber om 33 milliarder

Under den forrige giverkonferansen i juni ble det gitt løfter om 12 milliarder kroner, rundt 7 milliarder for lite til å dekke de mest grunnleggende behovene ut året.

Mot slutten av året måtte FN derfor halvere matrasjonene til rundt 8 millioner mennesker nord i Jemen. Samtidig har 6 millioner mennesker vært uten rent vann og sanitærtjenester under i pandemien, ifølge Redd Barna.

FN ber nå om drøyt 33 milliarder kroner og vier til at av de 29 millioner menneskene som bor i landet, har 24 millioner nå behov for nødhjelp.

– Om ikke regjeringer trår til og forplikter nok bistand, vil barn, kvinner og menn fortsette å lide og dø, advarer Redd Barna i et opprop sammen med elleve andre hjelpeorganisasjoner, blant dem Flyktninghjelpen.

Norge gir 200 millioner

Norge lover å gi 200 millioner kroner, opplyser utenriksdepartementet.

– Etter seks år med væpnet konflikt, er sivilbefolkningen i Jemen rammet av verdens største humanitære krise. Jeg er dypt bekymret over situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

– På den internasjonale giverkonferansen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitære innsatsen i Jemen, sier hun.

Milliard fra EU

EU-kommisjonen lover å gi 95 millioner euro, nærmere 1 milliard kroner, i nødhjelp og bistand til Jemen.

Pengene skal er rettet inn mot flere problemområder i Jemen, blant annet mat, helsevesen, finansieringsbistand, vann og sanitære forhold og utdanning, heter det i en EU-uttalelse.

– Nye EU-midler vil være essensielle for å opprettholde livreddende bistand for millioner av mennesker, som er utslitte etter et katastrofalt og krigspreget år, covid-19 og ytterligere økonomisk kollaps, sier EUs krisekommissær Janez Lenarcic.

Han oppfordrer de krigende partene i Jemen til å skape humanitær tilgang til de som sliter aller mest.

«Hårreisende»

Saudi-Arabia leder den regionale kollisjonen som i 2015 gikk til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen. Den hadde noen måneder i forveien tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana, som ligger nord i landet.

De forente arabiske emiratene har deltatt i koalisjonen, som med støtte fra flere vestlige land som USA og Storbritannia, har bombet store deler av Jemens infrastruktur i grus.

― Det er hårreisende at hjelpeorganisasjoner må tigge og skrape sammen det lille de får av støtte for å gi et minimum av den hjelpen jemenittene trenger for å overleve. Samtidig ser vi at nasjonene som er involvert i krigen ikke har noen problemer med å bruke massevis av penger på å sikre en videre krigføring, påpeker Egeland.