Situasjonen i Jemen stadig mer desperat

EU og Norge lover nødhjelp til kriserammede Jemen

EU-kommisjonen lover å gi 95 millioner euro, nærmere 1 milliard kroner, i nødhjelp og bistand til Jemen.
Etter seks år med krigføring stirrer jemenittene nå sulten i hvitøyet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. Norge lover 200 millioner i bistand.

Sverige, Sveits og FN er mandag vertskap for en internasjonal giverkonferanse for krigsherjede Jemen.

Nesten 21 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkatastrofe.

Egeland, som er i Jemen, sier at han er «dypt bekymret» etter å ha sett hvordan sulten har eskalert siden han var i landet for tre år siden.

― Familiene jeg møter stirrer sulten i hvitøyet, og for mange er situasjonen blitt enda mer desperat siden mathjelpen ble halvet i fjor, sier Egeland.

FN ber om 33 milliarder

Under den forrige giverkonferansen i juni ble det gitt løfter om 12 milliarder kroner, rundt 7 milliarder for lite til å dekke de mest grunnleggende behovene ut året.

Mot slutten av året måtte FN derfor halvere matrasjonene til rundt 8 millioner mennesker nord i Jemen. Samtidig har 6 millioner mennesker vært uten rent vann og sanitærtjenester under i pandemien, ifølge Redd Barna.

FN ber nå om drøyt 33 milliarder kroner og vier til at av de 29 millioner menneskene som bor i landet, har 24 millioner nå behov for nødhjelp.

– Om ikke regjeringer trår til og forplikter nok bistand, vil barn, kvinner og menn fortsette å lide og dø, advarer Redd Barna i et opprop sammen med elleve andre hjelpeorganisasjoner, blant dem Flyktninghjelpen.

Norge gir 200 millioner

Norge lover å gi 200 millioner kroner, opplyser utenriksdepartementet.

– Etter seks år med væpnet konflikt, er sivilbefolkningen i Jemen rammet av verdens største humanitære krise. Jeg er dypt bekymret over situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

– På den internasjonale giverkonferansen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitære innsatsen i Jemen, sier hun.

Milliard fra EU

EU-kommisjonen lover å gi 95 millioner euro, nærmere 1 milliard kroner, i nødhjelp og bistand til Jemen.

Pengene skal er rettet inn mot flere problemområder i Jemen, blant annet mat, helsevesen, finansieringsbistand, vann og sanitære forhold og utdanning, heter det i en EU-uttalelse.

– Nye EU-midler vil være essensielle for å opprettholde livreddende bistand for millioner av mennesker, som er utslitte etter et katastrofalt og krigspreget år, covid-19 og ytterligere økonomisk kollaps, sier EUs krisekommissær Janez Lenarcic.

Han oppfordrer de krigende partene i Jemen til å skape humanitær tilgang til de som sliter aller mest.

«Hårreisende»

Saudi-Arabia leder den regionale kollisjonen som i 2015 gikk til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen. Den hadde noen måneder i forveien tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana, som ligger nord i landet.

De forente arabiske emiratene har deltatt i koalisjonen, som med støtte fra flere vestlige land som USA og Storbritannia, har bombet store deler av Jemens infrastruktur i grus.

― Det er hårreisende at hjelpeorganisasjoner må tigge og skrape sammen det lille de får av støtte for å gi et minimum av den hjelpen jemenittene trenger for å overleve. Samtidig ser vi at nasjonene som er involvert i krigen ikke har noen problemer med å bruke massevis av penger på å sikre en videre krigføring, påpeker Egeland.