Australia setter høyreekstreme på terrorliste

Innenriksminister Peter Dutton sier gruppen har «et nærvær i Storbritannia som gjør oss svært bekymret».
Foto: J.W.C Adam
En nynazistisk gruppe med base i London blir den første høyreekstreme gruppen som føres opp på Australias terrorliste.
1Shares

Listen består i dag utelukkende av jihadister og separatistgrupper i Midtøsten og Sentral-Asia. 27 organisasjoner står på listen, men innenriksdepartementet vil legge til gruppen Sonnenkrieg Division (SKD).

Innenriksminister Peter Dutton sier gruppen har «et nærvær i Storbritannia som gjør oss svært bekymret».

– De når inn i sinnet til unge mennesker og australiere her, sier han.

Australsk etterretning har flere ganger varslet om økt fare for vold fra høyreekstreme. Etter moskéangrepet på New Zealand i 2019 er trusselen beskrevet som «økende» og «vedvarende». Gjerningsmannen som drepte 51 personer i Christchurch var australsk.

Oppføring på terrorlisten skal formaliseres i løpet av de nærmeste dagene. Det betyr at det blir forbudt å være medlem av gruppen eller støtte den økonomisk.

SKD beskrives som liten og har få eller ingen direkte bånd til Australia. Opposisjonspartiet Labor stiller spørsmål ved hvorfor gruppen settes opp på terrorlisten i stedet for flere større og mer synlige organisasjoner.

SKD ble forbudt i Storbritannia i fjor etter at den i 2018 antydet at prins Harry var en «raseforræder». Prinsens kone, hertuginne Meghan, har delvis afrikansk-amerikansk bakgrunn.