– Jeg er hverken fascist eller rasist

Omstridt: Paolo Di Canio overtar ansvaret for nedrykkstruede Sunderland med formål om å holde klubben i Premier League. Fortiden hans gjør likevel ansettelsen kontroversiell.
Foto: Wikimedia Commons
Sunderlands nye manager Paolo Di Canio prøvde onsdag å imøtegå den voldsomme kritikken mot ansettelsen ved å ta avstand fra rasisme og fascisme.
0Shares

Tidligere har italieneren, med fortid blant annet i West Ham og Serie A-klubben Lazio, uttrykt beundring for den fascistiske diktatoren Benito Mussolini (1883-1945). I 2005 feiret han også et mål mot byrival Roma med en utstrakt arm på fascistvis (bildet).

 
Foto : Skjermdump/YouTube

– Jeg er ikke politisk eller tilknyttet noen organisasjon. Jeg er ikke rasist, og jeg støtter heller ikke den fascistiske ideologien, men respekterer alle, uttalte den nybakte Sunderland-manageren i et radiointervju med Talksport.

Styremedlem trakk seg
Ansettelsen av Di Canio har medført voldsomme reaksjoner i Nordøst-England. Tidligere utenriksminister David Miliband, sønn av jødiske innvandrere som flyktet fra nazistene under krigen, trakk seg fra Sunderland-styret da ansettelsen ble kjent.

Presten Michael Sadgrove har skrevet et åpent brev til Di Canio og bedt ham om å ta offentlig avstand fra fascisme.

– En setning er alt som skal til. Ellers vil du bli forbundet med disse giftige høyreekstreme tendensene vi har sett for mye av i dette området, skrev presten, som kommer fra en familie med hengivne Sunderland-supportere.