Norgesvenn var nazi-offiser

 
Foto: Engelbert Reinike
Horst Tappert, helten i den folkekjære tv-serien Derrick, skal under krigen ha vært med i SS-Panzergenadierregiment Totenkopf, skriver Aftenposten.

Torsdag skrev tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung at Tappert, som var født i 1923, fra og med mars 1943 var medlem av Waffen-SS divisjonen Totenkopf. Opprinnelig besto denne divisjonen av fanatiske nazister som hadde tjenestegjort som voktere i konsentrasjonsleirene Adolf Hitler hadde opprettet etter maktovertagelsen i 1933.

Horst Tappert (til venstre i bildet) døde i 2008, og gjennom alle år etter krigen klarte han å holde skjult hvor han angivelig hadde tjenestegjort. Offisielt het det at han hadde vært innrullert i Wehrmacht, den tyske hæren, som millioner av andre jevnaldrende tyske gutter på den tiden. I et intervju med tysk presse fortalte han at han hadde vært sanitetssoldat, og at han mot slutten av krigen hadde havnet i fangenskap. Noe mer fikk offentligheten ikke vite.

Enestående suksess
Kriminalserien Derrick med Horst Tappert i hovedrollen gikk gjennom mange år på norske fjernsynsskjermer. Tappert fikk dessuten et spesielt forhold til Norge gjennom sine mange ferieopphold her og ikke minst da han kjøpte seg hytte i Hamarøy kommune i Nordland.