FN: To flyktningleirer i Tigray «fullstendig ødelagt»


Foto: FN
FN sier deres folk har nådd fram til to leirer for eritreiske flyktninger i Tigray nord i Etiopia og at begge leirene er ødelagt.
13Shares

Dette er første gang siden november at personell fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har kommet seg inn til leirene Shimelba og Hitsats.

– Begge leirene var fullstendig ødelagt, og alle humanitære fasiliteter var plyndret og utsatt for hærverk, sier talsmann Boris Tsjesjirkov hos UNHCR til journalister i Genève.

Oppdagelsen ble gjort under et felles besøk til området av UNHCR og OCHA (FNs kontor for koordinering av humanitær innsats).

– I Hitsats var mesteparten av fasilitetene i området, kjent som sone A, samt UNHCRs kontorer og en gjestebolig, brent ned til grunnen. Utsendingene bekreftet det som fremgikk av satellittbilder og beskrivelser fra flyktninger selv tidligere i år, uttalte Tsjesjirkov.

FN-utsendingene besøkte også byen Shiraro der flyktninger er spredt rundt omkring. De har umiddelbart behov for sikkerhet og støtte, mener utsendingene.

Et senere besøk fra FN skal gjennomføres for å få oversikt over hvor mange flyktninger som holder til der og vurdere muligheten for at UNHCR og Etiopias flyktningbyrå kan bistå med hjelp og legge en plan for frivillig omplassering.

Av de rundt 20.000 flyktningene som holdt til i Hitsats- og Shimelba-leirene, har over 7.000 enten på egen hånd eller med hjelp fra etiopiske myndigheter tatt seg fram til flyktningleirene Mai Aini og Adi Harush.

Lokale myndigheter anslår at rundt 95.000 etiopiere er internt fordrevet i Shiraro. Rundt 47.000 ble registrert i forrige måned, mens resten anslås å ha ankommet etter det.

– Alle som er fordrevne i Shiraro og Shimelba har tvingende behov for umiddelbar livreddende hjelp, inkludert mat, tak over hodet, helsehjelp, vann og sanitærtilgang. UNHCR gjentar FNs felles oppfordring til alle parter om å umiddelbart tilrettelegge for fri og trygg forflytning av berørte personer som søker trygghet og hjelp, også over landegrenser og innen nasjonale grenser, uavhengig av deres etniske tilhørighet. Vi ber om at retten til å søke asyl blir fullt ut respektert, uttaler UNHCR.