Norsk-bosniere støtter “babyrevolusjon”

 
Foto: stecak.no
En fastlåst krangel mellom landets folkevalgte gjør at nyfødte i Bosnia-Hercegovina ikke har fått personnummer siden februar. Uroen har spredd seg i befolkningen, og blant bosniere i utlandet.
0Shares

Rundt 1000 personer protesterte foran regjeringsbygningen i sentrum av Sarajevo tidligere denne måneden. Kravet er at politikerne vedtar en lov som gir de nyfødte personnummer.

Gnisten som utløste protesten, som blant bosnierne kalles for Bebolucija (babyrevolusjonen) var en sak om en tre måneder gammel baby, ved navnet Berina, som ikke kunne sendes til utlandet for nødvendig medisinsk behandling. Foreldrene kunne ikke få pass til henne siden hun ikke hadde personnummer, og Berina endte opp med å miste livet.

– Politikere velges for å tjene folket. Nå setter de i stedet folks liv i fare, sier en av personene bak demonstrasjonen, Aldin Arnautovic til VG Nett.

Legger kjepper i hjulene
Bak ligger striden om Bosnia-Hercegovinas framtid som stat. Politiske ledere fra de største etniske gruppene i landet beskyldes for å motarbeide alt som vil styrke de sentrale institusjonene.

Protestene har variert i alt fra tute- til sitteaksjoner. Nå har de spredd seg til bosniere i utlandet, blant annet her hjemme.  For også i Oslo møtte norsk-bosniere tilknyttet ungdomsforeningen STECAK opp for å vise sin misnøye (bildet).

STECAK-leder Dzenana Brkic, som er for tiden på ferie i Frankrike, svarte på bekreftende på sms om aksjonen.

– Vi tok bilder utenfor Stortinget, som vi la ut på vår Facebook-side. Videre kan jeg si at demonstrantene har vår fulle støtte, skriver Brkic i sms´en til utrop.no.