“Greven” kan bli utvist fra Frankrike

 
Foto: Rustem Adagamov
Fransk påtalemyndighet har tiltalt eks-rockeren Varg "Greven" Vikernes (bildet) for å ha spredt rasehat og oppfordret til vold. Blir han funnet skyldig kan han bli utvist fra Frankrike.
0Shares

Vikernes (40) og hans franske kone Marie Cachet ble 16. juli pågrepet av fransk antiterrorpoliti i sitt hjem i regionen Corréze i Frankrike, melder TV2.

Ifølge den franske innenriksministeren Manuel Valls ble de pågrepet fordi Vikernes var mistenkt for terrorplanlegging samt at kona nylig hadde gått til innkjøp av flere våpen. Nå er det på nytt reist tiltale mot Vikernes, som må møte i retten i Brive la Gaillarde i Frankrike 10. september.

Trussel mot nasjonal sikkerhet
Ifølge tiltalen, som nylig ble overlevert hjemme hos Vikernes av det franske grensepolitiet, er han tiltalt for å ha “spredt rasehat mot jøder og muslimer”, for å tilhøre “en del av den mest ekstreme ytterste høyrebevegelsen” samt for å “ha oppfordret til voldsbruk”. Han blir også omtalt som “en potensiell trussel mot den nasjonale sikkerheten i Frankrike”.

Vikernes selv tar tilsynelatende ikke tiltalen så tungt. På sin blogg skriver han at han ser frem til å holde forsvarstalen for åpen rett i september.

– Nå kan jeg forsvare meg selv i full offentlighet mot beskyldningene om rasisme og legge fram min mening og fakta om dette når saken skal opp for åpen rett, skriver Vikernes på bloggen.

Tror ikke på utvisning
Advokaten til Vikernes, Julien Freyssinettror ikke han vil bli utvist.

– Trusselen om deportasjon av min klient holder ikke. Han er gift med en fransk statsborger, har flere barn med henne og har i tillegg bodd i Frankrike i over tre år, sier Julien Freyssinet til avisen La Montagne.

FAKTA
Varg Vikernes (født Kristian Larsson Vikernes 11. februar 1973 i Bergen), også kjent under artistnavnene Count Grishnackh og kallenavnet Greven, er en musiker som gjorde seg bemerket i black metal-miljøet tidlig på 1990-tallet. Han ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth, tre kirkebranner og flere tyverier. Vikernes slapp ut av fengsel i 2009, med meldeplikt hver 14. dag i ett år, etter nesten 16 år soning.

Vikernes var personen bak enmannsprosjektet Burzum og var også kjent som bassist i Mayhem og gitarist i Old Funeral. Senere gikk han over til å bli nasjonalsosialist med særlig interesse for norrøn ideologi og mytologi. I en artikkel i Dagbladet 23. juni 2008 hevdet imidlertid Vikernes å ha tatt avstand fra begge miljøene. I et intervju i Dagbladet i juli 2009 omtalte han seg selv som rasist, men presiserte at han var ingen rasehater.

(kilde: wikipedia.org)