– Handler om mye mer enn fotball

Stolthet på tvers av skillelinjer: med spillere fra alle de tre store etniske grupper i landet er Bosnias fotball-landslag en sjeldenhet i et stadig mer segregert samfunn.
Foto: Wikimedia Commons
Bosnias landslag er flerkulturell, og skaper samhold i et land preget av korrupsjon, fattigdom og sterke etniske motsetninger.
0Shares

Både i Sarajevo og i andre byer tok det fullstendig av natt til onsdag, etter at Bosnia sikret en historisk VM-billett til Brasil med borteseier mot Litauen. 

 
Foto : Skjermdump/YouTube

Landet erklærte selvstendighet i 1991, og gikk knapt mindre enn et år senere inn i en blodig konflikt. Etnisk segregering, høy arbeidsledighet, samt korrupte nasjonalistvridde politikere som torpederer for hverandre er blitt hverdagen og arven etter krigen.

Alt dette var likevel glemt for en natt, da Zmajevi (dragene), som laget er populært kalt av fansen, sørget for ekstase. Nyhetsbyrået Associated Press kunne fortelle om rørende scener blant mennesker som har opplevd mye vondt de siste tiårene. Opptil 10.000 mennesker samlet på torget i hovedstaden.

– Vi trenger så inderlig litt “Brasil”. For dette handler ikke lenger om fotball, det handler om en følelse så mange av oss nesten har glemt hvordan er og som de unge aldri har fått oppleve. Følelsen av suksess, sier 52 åringen Salih Redzic til nyhetsbyrået.

Lite annet å juble for
Benjamin Saric er i likhet med det store flertallet nyutdannende unge bosniere arbeidsledig. Av den nøt han øyeblikket og smaken av lykke da han omsvøpt av det bosniske flagget hoppet rundt i Sarajevo til lyden av glade bilhorn og smilende fyrverkeri tirsdag.

– Vi har ingen andre grunner til å være glade, sier Saric til Associated Press, mens han jubler for VM-plass.