– Viktig at Norge fortsetter Somalia-støtten

12,4 millioner er rammet av hungersnøden av Somalia. Mye av pengehjelpen har kommet fra somaliske utvandrere.
Foto: United Nations Photo
Etter måneder med press, skal Kenya nå sende en halv million somaliske flyktninger tilbake til det konfliktherjede landet. – Norge og det internasjonale samfunnet må bidra, slik at man kan møte de akutte humanitære utfordringene landet fremdeles står overfor, mener Flyktninghjelpen.

Tidligere denne uken, signerte UNHCR og regjeringene i Kenya og Somalia en avtale om retur nå på søndag: 475 000 flyktninger i Kenya får muligheten til å returnere til det konfliktherjede hjemlandet, skriver Bistandsaktuelt.

– Her er det viktig å understreke at ingen vil tvinge somaliere til å forlate Kenya, sier UNHCRs (FNs høykommissær for flyktninger) stedlige representant i Kenya, Raouf Mazou i en uttalelse.

Samtidig, kun uker etter det dødelige terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi, har kenyanske myndigheter fått til en avtale om retur. Kenyanske myndigheter har i lang tid ønsket å “rydde” de enorme leirene nord i landet. Flere har hevdet at de er “verpekasser” for terrorister og kriminelle.

– Regjeringen og folket i Kenya har utrettelig gitt beskyttelse og bistand til somaliske flyktninger gjennom to tiår. Avtalen vi undertegnet søndag betyr ikke at Kenya ikke lenger er villig til å gjøre det, sier Mazou.

Håper på blåblå samarbeidsvilje
Flyktninghelpens kommunikasjonssjef  Rolf A. Vestvik poengterer overfor Bistandsaktuelt at somaliske myndigheter jobber tett med humanitære organisasjoner og utviklingsorganisasjoner for å sikre at ressursene er på plass for å håndtere en retur.

Han håper Solberg-regjeringen vil fortsette det norsk-somaliske utviklingssamarbeidet som de rød-grønne har stått for de siste årene.

– Her er det viktig at norske myndigheter og det internasjonale samfunnet fortsetter støtten til Somalia nå, slik at man kan få til en positiv utvikling i landet og for å møte de akutte humanitære utfordringene landet fremdeles står overfor, sier Vestvik til Bistandsaktuelt.