Bekymret over situasjonen for ukrainske studenter

Opprørspoliti på Maidan-plassen skal i flere tilfeller gått voldelig til aksjon på fredelige demonstranter. Her i givakt, bildet tatt 9. desember.
Foto: Mstyslav Chernov
NSO, Norsk studentorganisasjon, har sendt et bekymringsbrev til den ukrainske ambassadøren i Norge.
0Shares

I brevet skriver NSO om sine bekymringer over de handlingene det ukrainske politiet utførte mot fredelige demonstranter på Maidan-plassen i hovedstaden Kyiv 30. november, og de juridiske prosesser i etterkant av hendelsen, skriver student.no.

– Ytringsfrihet og retten til fredelig protest er begge viktige menneskerettigheter og europeiske kjerneverdier. Studentene er viktige endringsagenter i alle land, og undertrykkelsen av dem vil bare hindre videreutvikling.

– NSO står derfor i solidaritet med ukrainske studenter og støtter deres krav om å stoppe falske anklager mot fredelige demonstranter, samt frigivelsen av ulovlig fengslede studenter. Vi vil også støtte en straffeforfølgelse av de som sto bak og utført beslutningen om å bruke vold på Maidan-plassen i Kyiv, står det videre.

Brevet er også sendt i kopi til ulike ukrainske departementer, Ukrainas parlament, norske departementer og Stortinget, samt andre interesseorganisasjoner i Norge og Europa.

Les hele brevet her.