Svenske høyreekstreme styrker seg

Norske Ulvhild Årthun beskrives som en sentral skikkelse i det norsk-svenske nynazistiske miljøet. Hun skriver for det nynazistiske nordfront.net
Foto: Skjermdump
Svenske nasjonalsosialister er på kraftig frammarsj, og to nordmenn skal være sentrale, ifølge Dagbladet. 
0Shares

Bladet Expo, et svenske antifascistiske tidsskrift, anslår en økning på 30 prosent i aktiviteten til organisasjonen Den svenske motstandsbevegelsen (DSM), som anses som den mest sentrale grupperingen på ytre høyre. Antall medlemmer i organisasjonen er ikke kjent, men Expo har registrert totalt 560 hendelser som knyttes til organisasjonen.

Overfor Aftonbladet framhever Expo det tette samarbeidet mellom DSM og søsterorganisasjonene i de andre skandinaviske landene. DSM har vært involvert i hendelser også i Norge.

Begge lederskikkelsene i Den norske motstandsbevegelsen – Haakon Eihwaz Forwald (35) fra Røyken og Ulvhild Årthun (21) fra Moss – har nylig meldt flytting til Sverige. Forwald flyttet til Sverige i juli, Årthun i slutten av oktober.

I et intervju med Dagbladet Magasinet i fjor gjorde de to det klart at de ville avvikle demokratiet slik det er i dag.

– Hver rase og folk har sin egenart, og vi er mot raseblanding og degenerasjon. Dette handler om klare genetiske og biologiske forskjeller. Det nordiske folk er utrydningstruet, sa Årthun.

Forwald svarte slik på Magasinets spørsmål om hans syn på vold:

– Vi vil bare bruke vold hvis vi blir fysisk angrepet.

– Hva slags system vil Motstandsbevegelsen ha?

– Vi ønsker oss en republikk med en tydelig og sterk leder.

– Er det noen av dagens ledere i verden som har de kvalitetene?

– Nei, den lederen finnes ikke.

– Vi må tilbake i historien?

– Ja.

– Til 40-tallet og Hitler?

– Ja. Hitler var en bra leder. Vi deler hans verdensanskuelse og har et helt annet syn på ham enn det som fremstilles i politisk godkjent historielitteratur.