SD-leder: – Innvandringssynet formet seg i barneårene

Jimmie Åkesson og Sverigedeomkraterna skaper en sterk meningspolarisering i det svenske samfunnet, hevder statsviter.
Foto: sverigedemokraterna.se
Jimmie Åkesson, lederen for det høyreradikale Sverigedemokraterna, forteller i et åpenhjertelig intervju i tv-programet Nyfiken på partiledaren at oppveksten i et nabolag med mye bråk og vold formet hans syn på innvandring.
0Shares

I tv-programmet, hvor ledere fra ulike svenske politiske partier får en frivillig “terapitime” hos den kjente psykologen Poul Perris, har turen kommet til 34-åringen som leder Sveriges fjerde største parti. 

I programmet, som sendes kommende søndag, forteller Åkesson (bildet) at han var en sjenert barn med en trygg oppvekst og et nært forhold til sine foreldre. Synet på innvandring sier Åkesson formet seg fra femårsalderen, da han flyttet til et område med mye innvandrere og hvor han opplevde problemer.

– Kritikken min til den svenske innvandringspolitikken er sterkt knyttet til egne opplevelser. Ofte var det bråk og ved en anledning trusler om knivbruk, sier Åkesson i programmet.

Fra moderat til SDer
I programmet forteller også Åkesson at han som 15-åring ble litt politisk interessert, og ble med i ungdomslaget til det liberalkonservative Moderaterna. 

– Først og fremst gjorde jeg dette fordi de hadde mye bra fester og godt sosialt miljø. Jeg følte jeg måtte velge side, ettersom det var de eller ungkommunistene. Og jeg visste godt at jeg ikke var kommunist, fordi det var en ondskapsfull ideologi.

Hvordan kunne du velge bort kommunismen fordi de ifølge ditt syn “var folkemordere”, men samtidig tiltrekkes av Sverigedemokraterna, hvor mange hadde klare nynazistiske sympatier?

– Hvor jeg vokste opp fantes det nesten ingen sverigedemokrater, og jeg visste veldig lite om partiet.
Nå er det å være SDer blitt mer sosialt akseptert, sier Åkesson.