Tør ikke søke asyl i Italia

Kamptolken Faizullah Muradis historie kan få en lykkelig slutt, etter at han ble uttransportert fra Norge, men fikk komme tilbake.
Foto: Skjermdump/Facebook
Tolken Faizullah Muradi (22) som hjalp norske styrker i Afghanistan, tør ikke søke om asyl i Italia fordi han frykter han blir sendt tilbake til hjemlandet han flyktet fra.
0Shares

– Søker jeg politisk asyl i Italia, vil jeg ikke kunne søke asyl i Norge igjen. Og om jeg søker politisk asyl, og den blir avslått, sendes jeg tilbake til Afghanistan, forteller Muradi til avisa Lindesnes.

Han sier lederen for immigrasjonskontoret i Italia personlig rådet ham til å søke asyl i Norge fordi dokumentene han har med for å vise at han har krav på asyl vil være vanskelig å bruke som bevis for italienske myndigheter, skriver avisa.

– Alle dokumenter jeg har og vitner er på norsk, noe som gjør det vanskelig for meg å bevise at de er ekte i Italia. Jeg er ikke sikker på at de italienske myndighetene kan etterprøve at alt stemmer, sier Muradi til NRK.

Kjempet for Norge
22-åringen måtte flykte fra Afghanistan etter å ha vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet. Ifølge afghaneren kommer Taliban til å ta livet av ham om han vender tilbake til Afghanistan etter å ha arbeidet for Norge.

– Alt jeg ber om er beskyttelse, for jeg er virkelig redd for å bli sendt tilbake til Afghanistan, sier Muradi.

Norske myndigheter har på sin side argumentert med at det er Italia som skal behandle asylsøknaden hans fordi det var der han kom først i henhold til Dublin-avtalen.