Svensker er overrasket over tiggerforbud i Norge

Det er en menneskerett å tigge mener flertallet i den svenske regjeringen.
Foto: Aon R. Naqvi
Mange svensker satte kaffen i halsen da de hørte at tigging blir forbudt i Norge, melder Aftenposten.
0Shares

I både Norge og Sverige er det flertall i folket for et tiggeforbud. Men bare Norge har en regjering som gjennomfører det. Våre norske forbudspartier Høyre, Frp og Senterpartiet får gjennomgå i sosiale medier:

– Norge forbyr tigging, og Sveits forbyr «masseinnvandring». Verdens to rikeste land har ikke råd, tvitrer operasangeren og debattanten Malena Ernman, skriver Aftenposten.

Aftenposten skriver at i fjor hadde regjeringspartiet moderaterna et partiinternt flertall, inkludert justisminister Beatrice Ask, lyst til å forby organisert tigging. Men jo mer politikerne grublet, desto mer forsto de vanskelighetene ved å skille organisert fra uorganisert tigging. Nå er partiets offisielle standpunkt at ethvert forbud er uaktuelt.

En rettighet
I Sverige er debattklimaet helt annerledes enn det norske, både når det gjelder tiggeforbud og innvandring, fastslår statsviteren Ulf Bjereld ved Göteborgs universitet til Aftenposten.

– Individets rett til frihet og selvbestemmelse holdes høyt i Sverige. Med respekt for individer følger også en respekt for folk som utvandrer og folk som tigger, mener Bjereld, skriver Aftenposten.