Storbritannia-ekspert: – UKIP har truffet nerven til den vanlige brite

Veltalende, folkelig og ærlig: slik har Nigel Farage og hans UK Independence Party bygget seg en viktig maktbase.
Foto: europarl.europa.eu/Pietro Naj-Oleari
Over en måned har gått siden den overraskende valgtriumfen til UK Independence Party (UKIP) under Europavalgene. Men ifølge Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad så bør ikke valgseieren overraske.

UKIP og leder Nigel Farage kunne under valget, som ble avholdt 22. mai, inkassere 28 prosent av stemmene. Tilsvarende fikk Labour 25 og regjerende konservative 23 prosent. Resultatet gjør UKIP, som paradoksalt nok har gått til valg med å gå inn for en folkeavstemning hvor britene skal stemme om å trekke seg ut av EU, til det største britiske partiet i EU-parlamentet.

Ifølge førstelektor ved Universitet i Agder, Jan Erik Mustad, som også regnes som en av Norges fremste kjennere på britisk politikk, er det ulike grunner til at UKIP har hatt gradvis fremgang de siste årene.

– UKIP har tatt velgere fra de konservative, normalt de konservative som ligger til høyre hos toriene. Mye av suksessen er knyttet til partiets leder Nigel Farage. Hans alminnelighet, direkte tale og ikke minst den måten han har klart å treffe en nerve i befolkningen på. 

 
Foto : janerikmustad.no

For mange briter er både EU-spørsmålet og innvandring noe en føler en økende uro for.

– I følge UKIP henger disse to sakene sammen. EU-valg er ofte protestvalg der velgere som ikke vil stemme UKIP i parlamentsvalg, gir sin stemme til partiet. De som gjør det, ser på de som partiet som kan snakke Brussel i mot når det trengs.

UKIPs “rasisme” et definisjonsspørsmål
Hva med karakteristikkene av partiet som rasistisk og populitisk. Er det noe hold i disse?

– Det er ingen tvil om at elementer av UKIPs politikk spiller på fremmedfrykt og populisme. Noen vil åpenbart kalle deres politikk rasistisk, noe som igjen er litt et definisjonsspørsmål. UKIP beveger seg i helt i denne ytterkanten. Likevel prøver Farage å være en politisk leder som spiller på ærlighet og derfor er han sett på som en politisk retoriker som snakker “rett fra levra”.

Kan bli en påvirkningsaktør
Nylig kom det også en meningsmåling hvor stadig flere briter sier ja til å gå ut av EU/EØS. Kan UKIP bli en maktfaktor allerede ved neste parlamentsvalg i 2015?

– Ja, i form av at de “stjeler” stemmer fra andre etablerte partier, særlig de konservative. De kan fort komme på vippen slik Liberaldemokratene gjorde i 2010. De blir og er også en maktfaktor når det gjelder EU-spørsmålet nå.

Ved hjelp av sin sterke anti EU-retorikk kan de presse regjeringen og spesielt de konservative til høyre på Europapolitikken, legger han til.

– Hvis de konservative skal stoppe å lekke velgere til UKIP, så er man nødt til å engasjere seg helhjertet i forhold til EU. Noe som koster de stemmer på andre siden, altså de som stemmer konservativt, men ønsker at Storbritannia fortsatt skal være i Europa.

Linken til illustrasjonsbildet.