H&M beklager peshmerga-inspirert kolleksjon

 
Foto: Skjermdump/hm.com
En ny heldrakt i khakifarge skaper komplikasjoner og sterke reaksjoner for klesgiganten.

I videoer og stillbilder på sin hjemmeside har H&M stylet sine modeller med militærstøvler og høy midjebelte. Kolleksjonen bærer en slående likhet med de tradisjonelle løstsittende plaggene som brukes av kvinnelige krigere fra den kurdiske Peshmerga-geriljaen (se bildefaksimilet).

Kvinnegeriljaen er blant flere grupper i de kurdiske selvforsvarsstyrkene som for tiden kjemper mot terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) i Syria og Irak. Utgivelsen av kolleksjonen har derfor skapt kontrovers og sinne i kurdiske miljøer, da særlig i Sverige, hvor H&M har sitt hovedkvarter.

– Skammelig
Til tider har det kokt over på sosiale medier.

– I tider som disse velger H&M å lage butikk ut av de modige kurdiske kvinnekrigerne. Skammelig!, skriver en av svensk-kurderne som kommenterer.

– Hva i helvete..dette er vår tradisjonelle krigsuniform, ikke noe til allemannseie!, skriver en annen.

– H&M bør vurdere å gi noe av inntektene fra kolleksjonen til de kurdiske krigerne og deres familier, skriver en som uttaler seg langt mer diplomatisk.

Tilfeldig likhet
H&M beklager ifølge The Daily Mail at mange følte seg fornærmet av heldrakten, men hevder på sin side at likhetene mellom sin nye kolleksjon og de kurdiske krigsuniformene er tilfeldige.

– Vi beklager dette på det sterkeste, og hadde aldri dette som vår intensjon. H&M ønsker å tilby det nyeste innen mote og trender, og vi vil kontinuerlig lytte til våre kunders forespørsler, sier Ida Ståhlnacke, global pressesjef i H&M, i en uttalelse.