IS vil henrette konvertitt

Foreldrene til Abdul Rahman Kassig forteller i en video som blant annet er lastet opp på YouTube at sønnens konvertering skjedde frivillig. Av respekt for islam har moren dekket hodet
Foto: YouTube/Skjermdump
I Koranen (4:92) heter det at en troende ikke kan drepe en annen troende. Likevel risikerer den amerikanske konvertitten Abdul-Rahman Kassig (26) å bli halshugget av terrorgruppen Islamsk Stat (IS). 

“En troende må ikke drepe en troende, med mindre det dreier seg om en feiltagelse. Om noen dreper en troende ved feiltagelse, så påligger det ham å frigjøre en troende slave, og betale blodpenger til hans familie, med mindre de ettergir.” 

Slik lyder teksten i Koranen (4:92). Men Koran-verset ser ikke ut til å hjelpe den amerikanske hjelpearbeideren og konvertitten til islam, Abdul-Rahman Kassig, som tidligere lød navnet Peter Kassig. Som kvalifisert medisinsk hjelpearbeider og med studier i statsvitenskap var han tilsynelatende godt rustet da han stiftet sin egen tyrkisk-basert hjelpeorganisasjon i 2012. I januar 2013 flyttet han til Beirut og fortsatte hjelpearbeidet der, men ble tatt til fange av IS inne i Syria 1. oktober samme år. 

Ifølge foreldrene til Kassig, som nå uttaler seg etter at det ble kjent at IS har utpekt ham som sitt neste halshuggingsoffer, begynte han sin “reise mot islam” flere måneder før han kom i kontakt med IS, og at han blant annet fastet under ramadan sommeren 2013. Han har konvertert frivillig, insisterer de, og han følger nå alle islams bud og ber fem ganger om dagen. Selve konverteringen skjedde imidlertid etter at han ble tatt til fange og hadde delt celle med en hengiven muslim. 

– IS skiller ikke mellom muslimer og ikke-muslimer, de skiller mellom dem som følger deres ideologiske forståelse av islam og dem som ikke gjør det.

Dr Andreas Krieg, professor ved King’s College i London, sier til Daily Mail at konvertering ikke redder en fra å bli drept av IS. 

– IS skiller ikke mellom muslimer og ikke-muslimer, de skiller mellom dem som følger deres ideologiske forståelse av islam og dem som ikke gjør det. Bare de som bekjenner seg til denne ideologien, spares, sier han. 

Daily Mail har skrevet en lengre reportasje om Kassigs omvending til islamsk tro og hans liv som hjelpearbeider og fange av IS.