Ebola gjør barn sårbare

 
Foto: Nina Ruud/Plan Norge
Når Ebola herjer allerede fattige og borgerkrigsrammede land som Liberia og Sierra Leone, blir barna stående igjen som de store taperne, varsler bistandsorganisasjonen Plan Norge.

Generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen (bildet), sier det er ikke bare sykdommen i seg selv som er farlig for barn.

– Ebola-epidemiens humanitære ringvirkninger er mange, og vi ser at barna er spesielt utsatte for omsorgssvikt, og er dermed ekstra utsatt for å bli utnyttet.

Trafficking-ofre
Som følge av den 20 år lange borgerkrigen i Liberia har mange barn bare én forelder. Når en familie mister den eneste forelderen sin av Ebola, blir barna etterlatt til seg selv. Plan har vært i kontakt med en rekke barn som har mistet sin eneste forsørger.

I Bomi-distriktet utenfor hovedstaden Monrovia er det estimert at 75 prosent av husholdningene består av enslige mødre. Olag 300 av barna har nå blitt foreldreløse som følge av ebola.

– Et stort antall aleneforelder-familier i Liberia betyr at når mødre rammes av Ebola, mister barna sin eneste omsorgsperson. Ingen tar over ansvaret, og passer på barna, som blir overlatt til seg selv. Barna kan lett bli utnyttet, og kan ende opp i barnearbeid, trafficking og prostitusjon, sier Thommessen til Plan Norges hjemmeside.

SMS-aksjon ga en million
Nå jobber Plan for å hindre en spredning av viruset. Beredskapen i organisasjonen ble skrudd opp til øverste nivå og Plan startet også en SMS-aksjon for å samle inn penger til Ebola-arbeidet.

– Vi har fått inn over en million kroner så langt i Norge til vårt arbeid med Ebola i de rammede områdene. Det er vi svært glade for, og dette er svært nyttige bidrag, sier Thommessen.