13 millioner på flukt fra krig i Syria og Irak

Misnøye: Det syriske folket lever under jernhånden til Assad-regiment
Foto:Pressebilde
Rundt 13,6 millioner mennesker er nå på flukt fra krigene i Syria og Irak, og mange er uten mat eller tak over hodet når vinteren kommer, sier FNs høykommissær for flyktninger UNHCR. 
0Shares

Amin Awad, som er UNHCR-direktør for Midtøsten og Nord-Afrika, sier at verden er i ferd med bli ufølsom for flyktningenes behov, skriver Aftenposten.

– Når vi nå snakker om en million mennesker som er fordrevet på to måneder, eller 500.000 fra den ene dagen til den andre, reagerer verden simpelthen ikke, sier Awad.

13,6 millioner på flukt inkluderer 7,2 millioner internt fordrevne i Syria og 3,3 millioner syrere som har flyktet ut av landet. I Irak er 1,9 millioner mennesker fordrevet i år som følge av stammemotsetninger og offensiven til Den islamske staten (IS). De kommer i tillegg til 1 million som er på flukt fra før, og 190.000 som har forlatt landet.

Flere land må åpne opp grensene
Et stort flertallet av de syriske flyktningene har tatt seg over grensa til Libanon, Jordan, Irak eller Tyrkia, fire land som setter resten av verden i forlegenhet på grunn av sin støtte til hjemløse syriske flyktninger, ifølge Awad.

– Andre land i verden, spesielt europeerne og andre rundt forbi, burde åpne sine grenser og dele byrdene, sier han.

Talskvinne i Verdens matvareprogram, WFP, Elisabeth Byrs, hevder det trengs fortsatt 325 millioner dollar til å dekke operasjonene i Syria og resten av regionen ut 2014.

– Om ikke disse løftene blir noe av, vil WFPs økonomiske situasjon være dyster, og vi må regne med kutt i hjelpen kommende vinter.