Nye håp i ti år

 
Foto: SOS Barnebyer
Opptil mer enn en kvart million mennesker mistet livet i tsunamien i disse dager for ti år siden. – I de ti årene som har gått har våre faddere imidlertid gitt nytt håp til flere titalls tusen mennesker, forteller Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge.

– Når foreldrene går bort mister også mange barn muligheten til en trygg oppvekst. Det får konsekvenser for et helt liv, sier Grønnern til NTB.

Etter at jordskjelvet rammet og flodbølgen traff de folkerike områdene i Sørøst-Asia, var SOS-barnebyer allerede tilstede i flere av de rammede landene. Mer enn tjue tusen mennesker fikk hjelp fra lokale SOS-medarbeidere de første månedene.

– Vi hadde aldri klart det uten viktige bidrag fra våre mange norske faddere. Sammen sørget vi for at mer enn 2000 familier fikk nye hjem, at hele landsbyer ble gjenoppbyggetm, og at mange fikk fiskebåter og annet utstyr for å skaffe seg et levebrød.

Seks nye barnebyer siden tsunamien
I årene som har gått har vi bygget seks nye barnebyer for barn som mistet foreldrene sine, forteller Grønnern.

– Vi driver også med familieprogrammer over hele regionen der sårbare familier får yrkesopplæring, medisinsk hjelp og annen støtte slik at de kan forsørge seg selv. Norske faddere har vært med på å redde barn fra hjemløshet, sykdom, underernæring og et liv som barnearbeidere, legger han til.