Omstridt kunstner banket opp

 
Foto: Skjermdump/Facebook
Svensken Dan Park ble overfalt av maskerte menn i København første nyttårsdag. Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, tar avstand fra voldsepisoden, men mener samtidig den vil gjøre ham til en martyr.

Kunstneren er svært omstridt etter å ha blitt tidligere dømt til seks måneders fengsel og en bot på 60.000 kroner for å bryte svensk lov om hets mot folkegrupper, tilnærmet lik den norske rasismeparagrafen.

Fra før av har Park laget en plakat med den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt i et kikkertsikte, et bilde av Momodou Malcolm Jallow, lederen for Afrosvenskarnas Riksförbund i lenke, med teksten “vår negerslav är bortsprungen”, i tillegg til flere plakater med terrordømte Anders Behring Breivik som motiv.

Kunstneren skriver på sin Facebook-side at han var på vei hjem etter nyttårsfeiringen da han torsdag formiddag ble overfalt av seks maskerte menn i Jagtvej som slo ham i bakken. Etter overfallet skal han ha søkt medisinsk hjelp og anmeldt voldsepisoden til politiet i København.

Blandede reaksjoner
Overfallet har ført til blandede reaksjoner blant danske politikere. Enhedslistens Per Clausen fordømmer angrepet på den høyreradikale kunstneren, men kaller ham for en narr. Socialistisk Folkepartis Leif Donbæk håper på sin side at de som sto bak overfallet blir tatt, mens Københavns kultur- og fritidsborgemester, Carl Christian Ebbesen, fra Dansk Folkeparti, er rystet over episoden.

– Fullstendig uakseptabelt at mennesker på grund av sin kunst, holdninger eller tro, ikke kan ferdes trygt på Nørrebro. I fjor var det jødene som ble hetset. Nå er en kunstner blitt overfalt, sier Ebbesen til Berlingske Nyhedsbureau.

Får martyrstatus
Her hjemme tar også lederen for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, sterk avstand fra voldsbruken mot kunstneren.

– All bruk av vold som politisk virkemiddel er uakseptabel i et demokratisk samfunn, enkelt og greit. Gatejustis har ingen plass. En høyreekstrem propagandist som Dan Park må møtes resolutt, men kun verbalt, sier Berglund Steen til utrop.no

Vold som dette bidrar bare til å gjøre Dan Park til en paradoksal martyr, sier han videre.

– Han vil få sympati han virkelig ikke fortjener.

 
Foto : Pressebilde Antirasistisk Senter

Viser til politisk syn
Berglund Steen viser til Parks politiske kunst som forklaring til hvorfor han ikke fortjener denne sympatien.

– Han er en hatpropagandist som grovt sjikanerer mennesker på grunn av deres hudfarge og tro, og som generelt fremmer høyreekstreme anskuelser under dekke av at det dreier seg om et oppgjør med det “politisk korrekte”. Park er nært forbundet med organisert svensk nynazisme, som i seg selv er kjent for sin voldelige karakter. Ekstremister som Dan Park og hans nynazistiske forbundsfeller er først og fremst en sak for politiet.

– Er en “easy target”
Kunstneren har i flere år vært gjenstand for debatt om ytringsfrihetens grenser. I et intervju med Politiken i fjor høst avviser han koblingene til høyreekstrem ideologi og sier bildene er hverken det ene eller det andre.

– Folk som har dømt meg, ser mitt kunst som virkelighet. Jeg har ikke vært ute og slått noen i hjel. Likevel blir jeg sett på som en “easy target”.

I et annet intervju med Jyllandsposten, i kjølvannet av voldsepisoden, er han klar på at overfallet var politisk motivert.

– Gruppen som overfalte meg ropte rasist og nazistsvin. Jeg tenker de må ha vært danske antifascister eller autonome.

Videre sier Park at overfallet ikke vil føre til at han i nærmeste fremtid holder seg vekk fra Nørrebro eller København.

– Jeg bruke enda mere tid i København, for de kan ikke skremme meg vekk, sier han til Jyllandsposten.