Vil ikke fordømme København-terroren

Medlemmer av Hizb ut-Tahrir under en demonstrasjon i København i 2006
Foto: Wikimedia Commons
Muslimer skal ikke "ta avstand" fra terrorangrepet i København, mener den danske gruppa Hizb-ut-Tahrir. – Vi muslimer skal fortsette å utfordre Vestens falske verdier og umenneskelige politikk, skriver de i en pressemelding.
0Shares

Vi som muslimsk fellesskap må under ingen omstendigheter bukke under for presset og akseptere premisset om at islam er på anklagebenken, skriver talsmann for Hizb-ut-Tahrir i Skandinavia Junes Kock i en pressemeddelelse brakt videre av den danske avisa Berlingske Tidende.

Hizb-ut-Tahrir er en internasjonal sunnimuslimsk bevegelse med hovedsete i Jordan. Gruppas danske fløy er sterkt omstridt, og en av lederne deres er blant annet dømt for trusler mot tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Andre muslimske menigheter og enkeltpersoner i Danmark har gått ut mot terroren og uttrykt sin støtte til danske jøder og familiene og de pårørende til de to ofrene for terroren som rammet Danmark lørdag kveld.

Vestlige selvmotsigelser
I sin pressemelding går Hizb-ut-Tahrir til frontalangrep på “vestlige verdier”.

– De vestlige verdiene er blant årsakene til problemet, og politikerne er utmerket klar over at deres verdier er under press. Ikke grunnet en voldelig aksjon i København sentrum, da kuler ikke kan rokke det minste ved verdier og overbevisninger. Nei, de vestlige verdiers selvmotsigelser og manglende evne til å skape harmoniske samfunn er med tiden blitt tydelig for mange mennesker, akkurat som det er blitt tydelig at de vestlige verdier og systemer har påført menneskeheten enorme lidelser og katastrofer – her ligger deres største krise, skriver de blant annet.

Rana: – Skremmende
Her i Norge har muslimske talspersoner fordømt terroren.

– Det er skremmende at terroren nå er funnet sted nær Norge. […] For terroraksjoner har potensiale til å skape store rifter i samfunnet. Vi må stå samlet mot terror og ekstremisme og ikke la terroren bli en inngangsport til å ruinere vår rettsstat, sier skribent Mohammad Usman Rana til Aftenposten.

Slik Rana ser det, er politisk motivert vold og ekstremt jødehat hovedingrediensene i ekstremismen som nå fører til terrorangrep i Europa.

– Det er hjerteskjærende at Europas mest utsatte religiøse minoritet gjennom historien, jødene, på nytt er truet. Det er absurd og forkastelig at tilfeldige jøder og synagoger blir angrepet. sier han.

Islam Net: – Ingen sympati
Men ikke alle islamske grupper i Norge har en like klar og tydelig holdning som Rana. Den salafistiske ungdomsgruppa Islam Net har ennå ikke uttalt seg om det som skjedde i Danmark i helgen, men etter angrepet på Charlie Hebdo skrev de en kronikk på sine hjemmesider med tittelen “Hvorfor er det galt å karikere profeten Muhammed?”.

– Charlie Hebdo og alle andre som har laget, trykket og publisert trakasserende tegninger eller videoer av profeten Muhammed (fred være med ham), får ingen sympati! Det er fordi disse er mobbere som håner, nedverdiger og sprer hat mot 1,6 milliarder muslimers mest elskede. Muhammed (fred være med ham) er muslimers ypperste rollemodell i ethvert aspekt i en muslims liv, skrev organisasjonen blant annet den gangen.