Skole fjernet bananpynt etter rasismekritikk

Et av temaene under dekorasjonen på Rudbecksgymnasiet i Sollentuna har blitt anklaget for rasistiske undertoner.
Foto: Skjermdump/aftonbladet.se
Valget av aper og bananer som dekorasjon på den årlige korridordekorasjonen på Rudbecksgymnasiet har fått sterk kritikk fra både lærere og elever.
85Shares

I løpet av en uke får elevene på Rudbecksgymnasiet i Sollentuna dekorere korridorene ut fra ulike temaer hvert år.

Variantene i år har et juletema, et frukttema, et festtema og et kjærlighetstema.

Korridoren med «frukt-tema» – dekorert med bananer og aper – har imidlertid vakt sterke reaksjoner blant flere lærere og elever som mener det er rasistisk.

– Det kan tolkes på ulike måter, men dekorasjonen har rasistiske undertoner som er basert på rasistiske stereotypier av mørkhudede mennesker. Det er problematisk fordi det er en korridor hvor mange av våre nyankomne og mørkhudede elever tilbringer pausene sine, sier en lærer til Aftonbladet.

Spredte seg på sosiale medier

I løpet av den siste uken har den bananpyntede korridoren spredt seg på den sosiale medieplattformen TikTok. Læreren mener bidro til at det til slutt ble tatt ned.

– Skoleledelsen skrev i en melding at de tok den ned fordi den kan oppfattes som rasistisk og at de ikke står bak. Men de har visst om dette siden mandag. Det føles som om det gjøres for å redde ansikt fordi elever har begynt å spre dette på sosiale medier, sier læreren.

Linus Nygren, skolesjef i Rudbecksgymnasiet, kunne ikke fortutse rasistiske forbindelser öm korridorutstillingen.

– Sammenhengen handlet om «Bananer i pyjamas», som er et gammelt barneprogram, sier han til avisen.