Knallharde asylkrav i dansk valgkamp

Gjør asyl og innvandring til en av hovedsakene under den danske valgkampen: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (t.v) og Socialdemokratiet vil fremstå som streng på asyl og innvandring for ikke å miste for mange stemmer til Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti.
Foto: Fotokollasje/Magnus Fröderberg/norden.org/Europa-Parlamentets Informationskontor
Ingen boliger til flyktninger, og mål om null asylsøkere. Dansk Folkeparti krever en helt ny asylpolitikk dersom de skal støtte en blå regjering etter valget.
0Shares

18. juni går danskene til valg på nytt Folketing. I begge leire er innvandringspolitikken avgjørende for å vinne velgere. Både Socialdemokratiet, som ledes av statsminister Helle Thorning-Schmidt, og Venstre, det største partiet på borgerlig side, konkurrerer om å være strengest i klassen, melder NRK.

Null boliger, ja til hjelp i nærområdene
I et intervju med dansk TV2 sist uke sa partileder Kristian Thulesen Dahl at de vil kreve en omfattende omlegging av asylpolitikken dersom de skal gi sin støtte til en eventuell Venstre-ledet regjering etter valget. 

Blant annet vil partiet at flyktningers rett til bolig fjernes, og opprette og betale for å drive asylsentre i flyktningenes nærområder. Formålet er at at ingen skal få asyl i Danmark.

Utspillet om å fjerne flyktningers rett til bolig får delvis støtte hos Venstre.

– For oss i Venstre er imidlertid å få ned antallet asylsøkere. 15 000 er rett og slett for mange, uttalte partiets innvandringspolitiske talsperson, Karsten Lauritzen, til dansk TV2.

Sosialdemokratene henger seg på
Samtidig er det viktig for sittende statsminister Helle Thorning-Schmidt å framstå som streng på innvandringsfeltet. Hennes regjering har blant annet skjerpet reglene for familiegjenforening, og partiets retorikk når det gjelder innvandring har også endret seg.

I mars tapetserte regjeringspartiet danske byer med store plakater med Thorning-Schmidts bilde og titler som “Kommer du til Danmark, skal du arbeide”.