Piketty: – Ulikhet bak IS’ vekst

Økonomen Thomas Piketty mener at den økonomiske ulikheten i Midtøsten gir grobunn til IS
Foto: Flickr/quapan/skjermdump
Den verdenskjente franske økonomen Thomas Piketty skriver at ulikhet er en bakenforliggende årsak til opprettelsen av IS. 

I en kronikk i le Monde skriver Piketty at den største driveren av terrorisme i Midtøsten og angrepene i Paris er ulikhet. Og at vestlige land har seg selv å takke for denne ulikheten, skriver The Independent

Han peker på at rikdom og velstand i Midtøsten er konsentrert i noen få land med en svært liten andel av den totale befolkningen. Disse landene har 60-70 prosent av all oljen som er i regionen. 

Høyest ulikhet i verden

Thomas Piketty
Foto : Wikimedia Commons
Landene det er snakk om (slik han analyserte seg frem til i boken sin, “Kapital i det 21. århundre”) er Qatar, Emiratene, Saudi-Arabia, Bahrain og Oman. Disse landene står for 60 prosent av regionens brutto nasjonalprodukt. Det gjør Midtøsten til området i verden med høyest ulikhet. 

Semi-slaveri
Økonomien og pengeflyten i disse monarkiene er kontrollert av de aller rikeste, som utgjør en liten andel i hvert land, mens flyktninger og kvinner er låst fast i det som Piketty omtaler som “semi-slaveri”. Dette gir grobunn for jihadister og konflikter som forverres av vestlige intervensjoner. De rike landene i Midtøsten er desstuen støttet av Vesten. Det er derfor ikke rart at unge folk fra regionen ikke tror på at Vesten kan bidra postivt i regionen, mener han.  

Piketty skriver også at den beste måten å bekjempe terrorisme på er økonomiske sanksjoner. Med dette mener han at Vesten burde vise at de er mer opptatt av de sosiale problemene i Midtøsten enn hvordan å tjene på ulikhetene i regionen.