Tysk justisminister: – Overgrepene i Köln var planlagte

Utenriksminister Heiko Maas sier tyskerne vil ta imot flere båtflyktninger.
Foto: SPD Saar/Flickr
Overgrepene under nyttårsfeiringen i Köln var trolig organiserte iføge den tyske justisministeren Heiko Maas.

– Når et så stort antall menn er sammen og i samlet flokk begår straffbare handlinger, da virker det ikke tilfeldig, men som om det er planlagt i en eller annen grad, sier Maas ifølge den tyske avisen Bild am Sonntag.

Nyttårsaften i Köln utviklet seg til en kaotisk affære som involverte seksuelle overgrep og tyverier. Mye tyder på at det var innvandrere som stod bak. Denne episdoen føyer seg inn i en debatt om innvandring og asylpolitikk i et land som i løpet av 2015 har tatt imot over 1 million immgranter. I etterkant av nyttårsaften var det over 500 anmeldelser. Nå sier den tyske justisministeren til en rekke tyske medier at mye tyder på at overgrepene og tyveriene var organiserte.

– Jeg antar at angriperne koordinerte seg gjennom moderne kommunikasjonsmidler og sosiale nettverk. Dette er noe vi kjenner til fra voldelige fotballfans, sier justisministeren til Der Spiegel.

– Farlig å generalisere
Justisministeren mener likevel at det å generalisere innvandrere på bakgrunn av denne episoden er uforsvarlig.

– Det er totalt uforsvarlige å knytte personers opphav til hvorvidt de er kriminelle, forteller Maas ifølge VG.

Handler om mye mer
Det tyske ukebladet Der Spiegel mener at hendelsene i Köln kommer til å gi utslag en allerede opphetet debatt om innvandring. Bladet mener at fokuset i offentligheten ikke kun har vært på selve hendelsene, men også opposisjonen.

– Det som skjedde i Köln handler om så mye mer. Det handler om det høyrevridde populistpartiet Alternativet for Tyskland (AfD) og bevegelsen Pegida og det de har sagt i mange måneder. Det handler om Merkels asylpolitikk. Det handler om vold mot kvinner. Det handler om integrering, og faren for et splittet Tyskland og et skifte mot høyre, står det i avisens leder.