Døde etter 22 år på mottak

Historien til Yemane Teferi, som døde torsdag 7. januar i år, har vakt oppsikt i Norge og internasjonalt. I oktober i fjor dekket Washington Post saken
Foto: Faksimile
Eritreeren Yemane Teferi (58) døde sent torsdag kveld på Bømlo mottak ved Mosterhamn i Hordaland, etter en lang kamp for et normalt liv i Norge.

Yemane Teferi  kom til Norge høsten 1998, etter nesten ni år på asylmottak i Sverige. I 2006 fikk han endelig avslag på asylsøknaden sin.

– Norge er mitt siste land. Jeg er sikker på at jeg blir begravet her, sa eritreren til VG i 2012. Avisen har fulgt saken hans i flere år. På fredag kunne vg.no formidle at Teferi tragisk nok fikk rett om sin egen skjebne.

– Han fikk smerter og deretter et illebefinnende. Andre beboere tilkalte ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving, men da helsepersonellet ankom ble det raskt slått fast at det ikke var noe mer å gjøre, Yemane var død, sier leder Hilde Aas ved Bømlo mottak til TV 2.

– Ekstremt og eksepsjonelt
Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter karakteriserte saken til Teferi som “eksepsjonell og ekstrem” overfor VG i 2012.

– Dette er en sak som mangler sidestykke i Norge. Det er veldig trist at han har mistet så mye av livet sitt, sa han. 

I september 2011 sendte Antirasistisk Senter en omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemnda.

– Dette er en unik sak som ikke vil skape presedens for ettertiden. Nå bør vi kunne legge den bak oss. Ellers vil Yemane sitte på mottak til han dør, sa Berglund Steen til VG den gangen.

Siden Norge ikke har utleveringsavtale med Eritrea, har man ikke kunnet returnere den papirløse mannen. Svenske myndigheter forsøkte ifølge VG flere ganger å returnere ham, men uten dokumenter nektet flyselskapene å ta ham om bord, sier han.

– Jeg dro rundt i Europa i en uke med to svenske politimenn. De forsøkte fra Italia, Danmark og England, men jeg kom tilbake til Sverige, har han uttalt til avisen.

Ville ha saken for retten
Teferi har uttalt at han aldri vil reise frivillig tilbake til hjemlandet, der han ifølge sin egen forklaring sto på opposisjonens side under uavhengighetskrigen på 70- og 80-tallet. Selv har han oppgitt at han ikke har vært i hjemlandet siden 1974.

Mange har reagert på Teferis håpløse situasjon, og på sosiale medier har det vært mye medfølelse og sorg etter at Teferi gikk bort. I 2014 tok en asyladvokat Cecilie Schjatvet i advokatfirmaet Hestenes & Dramer på seg oppdraget med å føre den eritreiske asylsøkerens sak mot norske myndigheter.

– Når en sak drar så lenge ut i tid, og myndighetene ikke sender asylsøkeren ut, mener jeg at staten har en forpliktelse til å normalisere situasjonen hans. Det er kjernen i det rettslige, uttalte Schjatvet til VG. 

Men saken kom altså ikke opp for retten i tide. 

– Håpet var at han skulle få tilbringe sine siste år som et normalt menneske. Han sa at han hadde gitt opp håpet om å ha en familie, men det han håpet på var å få muligheten til å jobbe og flytte ut av mottaket og få et liv, sier Berglund Steen til VG.

Stress
Han påpeker at Teferi hadde opplevd mye stress og press over lengre tid.

– Jeg vil tilbake til livet, uttalte Teferi selv til VG i april 2014.

– Et langt liv på flukt er avsluttet. Ingen asylpoltikk trenger å være så streng som den Norge har utvist i denne saken, sier Berglund Steen.