Derfor er Belgia et senter for høyreekstrem islam

Skjerdump fra video tatt like etter eksplosjonen i Belgia.
Foto: Skjermdump
Terrorangrepene i Paris pekte mot Belgia allerede november i fjor. Sint-Jans-Molenbeek, en kommune i Brussel ble utpekt som sentrum for salafismen.
0Shares

Nå har terroren rammet belgierne selv. Angrepet i flyplassen og bomben som eksploderte i t-banen var på ingen måte uventet. Det var bare et tidsspørsmål.

Molenbeek skal ha vært sentrum for organisering av terrorangrepene i Paris. Den nylig arresterte Salah Abdelslam som var ansett som hjernen bak Paris-angrepet 13. november i fjor, skal også være observert i Belgia få timer etter Paris-angrepet. Ifølge franske myndigheter var Hamid Abaaoud, en 27 år gammel belgisk mann, den som gjennomførte angrepet i Paris.

Et lite land som Belgia har altså tatt på seg en overdimensjonert rolle i europeisk jihad. Landet har produsert en jevn flyt av rekrutter til IS, inkludert Abaaoud, og har vært åsted for planlegging av flere angrep i Europa.

Belgia har bare 11 millioner innbyggere, og forskningsinstituttet Pew anslo at ca seks prosent av befolkningen var muslimer per 2010. Men belgiske og franske statsborgere utgjør rundt en fjerdedel av europeere som dro for å kjempe i Irak i midten av 2000-tallet. Hele 516 belgiske muslimer ble antatt å ha dratt til Syria for å delta i krig (tall fra oktober 2016). The Daily Beast har en bra oversikt her.

Jihadister i Belgia er konsentrert rundt Molenbeek hvor det bor rundt 100 000 mennesker og hvor en stor andel er muslimer. Det er 22 moskeer i distriktet. Befolkningen består av unge mennesker og er preget av høy arbeidsledighet, isolasjon, ghettotilstander, og i kløften mellom fransktalende og flamsktalende befolkning er det mange med innvandrerbakgrunn som føler seg diskriminert og marginalisert.

Den sentrale skikkelsen i belgisk militant islamisme er den 34 år gamle predikanten og initiativtakeren til Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Han er født i Belgia med marokkanske foreldre. Sharia4Belgium har spilt en sentral rolle i rekruttering av syriakrigere. I desember i fjor ble Belkacem og 45 andre medlemmer av Sharia4Belgium arrestert og dømt for å ha deltatt i terrorisme. Belkacem ble dømt til 12 års fengsel. “Belkacem er ingen dum mann. Han skriver godt og har en evne til å overbevise,” uttalte Øyvind Strømmen til Aftenposten. Han har skrevet bøker om ekstremisme og bodd i Belgia i flere år.

Bare få dager før angrepet i Paris skrev den franske avisen Libération at den største moskeen i Brussel, The Greate Mosque of Brussel har vært salafist-tilhenger de siste 30 årene. Muslim World League har finansiert moskeen, og denne ligaen er finansiert av Saudi Arabia.

Da Belgia trengte billig tilgang til olje, inngikk de en avtale med Saudi-Arabia i 1967. Som motytelse skulle saudi-araberne få bygge moske, samt å gi opplæring til imamene i Belgia. Landet var preget av stør økning av afrikanske og marokkanske muslimer. På denne måten fikk Saudi-Arabia frie tøyler til å spre sin versjon av islam i Belgia. I Saudi-Arabia er det kun sunni-islam, og da i salafist-varianten, som er tillatt, og det er denne retningen som fikk fotfeste i Belgia.