Rapport om muslimer får kritikk

Muslimers meninger ligger langt fra hovedstrømmen i Storbritannia, ifølge dokumentar som nå får kritikk
Foto: Skjermdump Channel 4
Britiske Channel 4 gjennomførte tidenes mest omfattende undersøkelse av muslimers holdninger. Likevel får kanalen kritikk for å ha gitt et skjevt bilde, der muslimer fremstilles som mer konservative og mindre integrerte enn det er grunnlag for. 
0Shares

Programmet “What Muslims really think” har skapt rabalder i Storbritannia. Tv-kanalen Channel 4 gjennomførte 1081 personlige intervjuer med britiske muslimer for å finne ut hva de tenker og mener om sentrale samfunnspørsmål og teologiske spørsmål. Ut fra denne undersøkelsen lagde de et dokumentarprogam, som nå altså får mye kritikk for dårlig metodebruk og ensidig negativt fokus

I rapporten kommer det blant annet frem at over halvparten av de spurte mener homofili bør være forbudt i Storbritannia og at 35 prosent mener jøder har for mye makt (mot fem prosent i den øvrige befolkningen).  

Les også: Britiske muslimer vil forby homofili

– Skjevt utvalg
Den mest tungtveiende innvendingen, som alle kritikerne nevner, er utvalget av respondenter. I undersøkelsen som var grunnlaget for dokumentaren valgte man bevisst ut områder der det bor minst 20 prosent muslimer. Dette er områder som er svært utsatt sosioøkonomisk med høy arbeidsløshet og mye fattigdom. Folk som lever under slike forhold har større sjanse for å sympatisere med sterkt konservative tolkninger av islam, er argumentet. I Storbritannia som helhet er andelen muslimer 4-5 prosent, og det å bare se på de som bor i de mest underprivilegerte områdene vil nesten helt sikkert gi et galt bilde, hevdes det.

“Man begynner med den konklusjonen man ønsker, og så arbeider man seg bakover for å finne de bevisene man er ute etter. Når man presenterer funnene, gir man de menneskene som allerede er overbevist om at islam er fienden enda mer ammunisjon til deres krig mot mangfold. Det ville være som å si at USA er fiendtlig mot muslimer, og så 'bevise' denne påstanden gjennom å peke på at 40 prosent av republikanerne i North Carolina ønsker å forby islam, altså kriminalisere islam.” 

Det skriver korrespondent og forfatter Haroon Mogul i en kommentar på nyhetsnettstedet Quartz