– Karadzic-dommen en advarsel til nasjonalistiske ledere

 
Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré
– Dommen mot Radovan Karadzic er svært betydningsfull og bør være en advarsel til andre nasjonalistiske ledere mot å bruke minoriteter som syndebukk, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein.
0Shares

I en uttalelse sier menneskerettighetssjefen videre at Karadzic-saken “bør gi en tenkepause til ledere i Europa og andre steder som forsøker å utnytte nasjonalistiske strømninger”, melder NTB, skriver Romsdals Budstikke.

– Denne historiske dommen bør være et vendepunkt. Nå er det på tide å sørge for at hans giftige arv ikke fortsetter å være en byrde på folk i det tidligere Jugoslavia, la Ra`ad al-Hussein (bildet) til.

Karadzic, som var Bosnia-serbernes politiske leder under borgerkrigene i Jugoslavia på 90-tallet, ble 24. mars dømt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) til 40 års fengsel for krigsforbrytelser og folkemord under denne konflikten.

Fortsatt helt i hjemlandet
Samtidig sees den nå folkemordsdømte Karadzic fortsatt som en helt i de serbisk-kontrollerte delene av Bosnia-Hercegovina, også kjent som Republika Srpska.

 
Foto : Mikhail Evstafjev

Kun noen dager før dommen åpnet den nåværende presidenten i Republika Srpska, Milorad Dodik, et studenthjem i byen Pale oppkalt etter Karadzic. Under seremonien var både Karadzics kone og datter tilstede.

Ifølge nyhetsbyrået AP uttalte Dodik i sin tale at rettssaken var en fornedring av Karadzic, skriver Aftenposten.

Les også Aftenbladets kommentar: Karadzic: Dom med bismak