Styrker Redningsselskapets innsats i Hellas

Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet, her fotografert sammen med Konstantinos Mitragas, generalsekretær i Hellenic Rescue Team.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug annonserte dette da hun besøkte mannskapet på redningsskøyta Peter Henry von Koss på Lesvos i Hellas tirsdag ettermiddag.

Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet tar i mot nyheten med jubel.

– De frivillige i Hellas gjør en kjempeinnsats, men med svært få ressurser. Denne bevilgningen vil bidra til at å bygge opp en varig kapasitet i Hellas og med det styrke den lokale beredskapen på sjø, sier Lind via en pressemelding.

Redningsselskapet har tidligere mottatt tre millioner kroner fra Utenriksdepartementet til dette prosjektet. Pengene har blant annet gått til en redning-RIB som brukes av HRT på Kos, og til et omfattende opplæringsprogram for frivillige som hadde oppstart i høst.

Går til nytt utstyr
De ti nye millionene fra Utenriksdepartementet skal brukes til innkjøp av rednings-RIBer, rednings- og navigasjonsutstyr, førstehjelpsutstyr, driftsutgifter, vedlikehold og kompetanseoverføring til HRT.

– Dette betyr enormt mye for oss. Vi har allerede mottatt god hjelp fra Redningsselskapet, som trener våre frivillige på en fantastisk måte. Flere båter, mer utstyr og fortsatt trening og opplæring vil gjøre oss i stand til å mangedoble innsatsen, sier Konstantinos Mitragas, generalsekretær i Hellenic Rescue Team.

Greske frivillige fra Hellenic Rescue Team på opplæring hos Redningsselskapet i Norge.
Foto : Redningsselskapet

Rikke Lind håper at også norske bedrifter vil støtte prosjektet. 
– Vi håper at flest mulig vil bidra til å bygge en god redningstjeneste i Hellas, sier hun. 

Redningsskøyta blir fram til jul
Regjeringen ønsker også fortsette arbeidet med å bidra til grensekontroll og med å redde liv til sjøs. Derfor forlenges stasjoneringen av redningsskøyta Peter Henry von Koss frem til jul. 

– Det siste året har vi reddet tusenvis av mennesker. Jeg er stolt av jobben som mannskapet på redningsskøyta i Hellas utfører, sier Rikke Lind.

Redningsskøyta er en del av Frontex sin grensekontrolloperasjon Poseidon. Redningsskøytas oppdrag omfatter grensekontroll og søk- og redningsoppdrag. Besetningen består av tre mannskaper fra Redningsselskapet, tre fra norsk politi og en representant fra gresk kystvakt. Så langt har mannskapet reddet 4 853 mennesker. Politiet om bord har også bidratt til at et titalls menneskesmuglere har blitt arrestert.