FrP-Helgheim: – Takken kommer i form av voldelige opptøyer

Flere svenske byer har vært preget av opptøyer i kjølvannet av ytre høyre-frontfiguren Rasmus Paludans koranbrenning.
Foto: Skjermdump av video fra Hindustan Times
Sekretariatsleder i FrP, Jon Helgheim, mener i en Facebook-post at opptøyene etter Rasmus Paludans koranbrenning er "resultatet av dumdristig innvandringspolitikk",
409Shares
– For all del, IKKE tro at det er en dansk provokatør som lager kaos i Sverige nå, slik mediene har forsøkt å få deg til å tro. Det vi ser i Sverige er resultatet av dumdristig innvandringspolitikk, ingenting annet. Tusenvis av sinte unge menn har uten spesielt god grunn blitt bosatt i Sverige og fått alt de trenger, takken kommer i form av voldelige opptøyer, skriver Helgheim i sin Facebook-status.
Frps Jon Helgheim sier opptøyene Sverige er resultatet av dumdristig innvandringspolitikk. Foto: Kristine Fidje Olsen
– Vi må verne om våre frihetsverdier, høy innvandring fra kulturer der demokrati og frihet er hovedfiende nummer én, er farlig.
Slik beskriver Frp-politikeren de siste dagers voldelige opptøyer i flere svenske byer.

Voldshandlingene startet forrige uke, etter at frontfiguren for ytre høyre-partiet Stram Kurs brente en kopi av Koranen 15. april, som del av et valgturné.

Stram Kurs og Rasmus Paludan har brent eksemplarer av Koranen under sine politiske markeringer.
Foto : News Øresund/Johan Wessman

I en rekke arrangementer har Paludan brent koranen og uttrykt sitt budskap om å forby islam, ifølge TV 2.

Som statsborger i Sverige og Danmark har han opprettet et svensk søsterparti av Stram Kurs, som stiller opp til høstens Riksdagsvalg i Sverige.

Voldelige opptøyer

Ytre høyre-politikerens valgmøter med koranbrenning fremprovoserte flere dager med voldelige demontrasjoner i flere svenske byer.

Valgmøtene var forhåndsgodkjent av politiet, noe som medførte til sinne og frustrasjon blant motdemonstranter, som mente at politiet burde stoppe hatytringer.

Etterhvert måtte arrangementene stoppes, og motdemonstrasjonene utviklet seg til voldelige opptøyer mot politifolkene som beskyttet Paludan.

– Han koster masse skattepenger! Dere støtter ekstremister! Du støtter situasjonen, sa en 30-årig kvinne til en av dialog-politibetjentene, som forsøker å forklare henne om ytringsfrihet og at den er en viktig del av det svenske demokratiet, skriver VG.

Titalls pågripelser

Så langt er 26 personer pågrepet: 18 i Linköping og åtte i Norrköping, skriver svensk politi i en pressemelding.

Sveriges rikspolitisjef Anders Thornberg reagerer sterkt på angrepene mot politiet.

– Dette er voldsomme opptøyer. I noen tilfeller har det også vært forsøk på drap og tilfeller av grov sabotasje mot politiet, sier Thornberg, ifølge TV 2.

– Helgheim har noen poeng

Utrop har spurt Oslo Aps Sarah Gaulin om Helgheims post er en overreaksjon. Hun sier Helgheim har noen poeng.

Ap-politiker Sarah Gaulin sier at svenskene sliter med å forebygge radikalisering og ekstremisme.
Foto : Privat

– Flere medier har forsøkt å si at det var Rasmus som provoserte, men vi så også at det var kaos uten Rasmus og koranbrenning. Nå sier politiet at det er kriminelle gjenger som står bak dette.

Gaulin tror det er en kombinasjon av dypt religiøse og kriminelle som står bak.

– Skadene vil koste svenske svenske skattebetalere enormt mye. Dette er unge menn og kvinner i sin beste alder som skal bidra til statskassa og ikke tømme den.

Segregert samfunn

Gaulin og hennes familie kom til Sverige først, før de dro videre til Norge. Hun så allerede da at landets manglende integreringssatsing førte til mer segregering.

Jeg gikk i første klasse der og jeg så flere former for hvordan det ble skapt et oss og dem-samfunn. Vi muslimske barn forholdt oss ikke til alt det som andre barna gjorde. Vi krevde egen kø for halal-mat i kantina og kjønnssegregerte aktiviteter i gymtimen. Det var også mye vold og aggresjon. Oppdragervold var nesten normalt, det vil si at mine venner var vant til å få juling hjemme. Da er det vanlig å svare med vold når man blir sint. Det er jo vold som avler vold.

Integrering som nøkkelen

Kontroll på innvandring og integrering er nøkkelen for å bevare et sekulært samfunn, sier hun videre.

– Utviklingen vi ser i Sverige med vold, drap, gjengkriminalitet og nå angrep på politiet er et resultat av at de ikke har lyktes med å forebygge radikalisering og ekstremisme. Dette er menn i sin beste alder, som skal bidra til samfunnet, ikke skape denne uroen.

– Hva kan Sverige gjøre for å unngå slike opptøyer på nytt?

Først må man kartlegge utfordringene med bakgrunn fra alder, landbakgrunn og se om det er klan-hierarki? Det var mer respekt for visse familier enn andre familier da jeg bodde der. Det skyldtes ofte familiens etternavn og hvem de tilhørte. En slik kartlegging kan brukes av skolen og barnevern for å jobbe med de som er mer utsatt enn andre til å bli ekstremister, radikaliserte eller falle ut av samfunnet. Rettsvesenet må også slå hardt ned på voldshandlingene.