Hjelper folk i hjemlandet ut av krisen

 
Foto: flickr.com
Onsdag samles somalilendere i Norge til en solidaritetsaksjon til støtte for sine landsmenn.
0Shares

Somaliland, den nordlige delen av Somalia, har i de siste månedene vært hardt rammet av tørke. FN anslår at om lag 4,7 millioner er rammet av krisen i Somalia, i følge Utviklingsfondet.

Værfenomenet El Niño har herjet hardt det siste året. Flere land på det afrikanske kontinentet er rammet av tørke, noe som har ført til svikt i avlingene og massiv død av husdyr. I Somalia er det særlig den nordlige regionen, Somaliland, som er rammet. Store deler av husdyrbesetningen har dødd som følge av tørke, og dette truer livsgrunnlaget til den nomadiske befolkningen.

– Jeg føler en nærhet til krisen hvor folk dør. Det er underlig å gå på kontoret i Norge, og ingen vet hva som skjer i mitt “hjemland”. Jeg må bidra med det jeg kan, det er personlig. Jeg har familie der, sier Jamal Diriye, leder av Diasporaorganisasjonen SAMO til utviklingsfondet.no.

Gjør en innsats for opprinnelseslandet
Jamal er en av mange somalilendere som er bosatt i Norge, og som gjennom hele krisen har gjort en innsats for å samle inn penger til befolkningen i hjemlandet. Mens det internasjonale samfunnet har fått kritikk for å glemme krisen i Somalia, har somaliere i hele Norden samlet inn og sendt penger til en koordineringskomité satt ned av Somalilands regjering.

Solidaritetsaksjonen 18. mai sammenfaller med Somalilands nasjonaldag. Slik benytter somalilendere i Norge anledningen til å feire, samtidig som de viser solidaritet med hjemlandet. Aksjonen er et ekstrabidrag utover det somalilenderne allerede bidrar med.

Det er en kjent sak at ulike diasporagrupper sender store pengesummer til familie og venner i sine opprinnelsesland. Globalt utgjør slike pengeoverføringer mer enn det som totalt gis i bistand. Utviklingsfondet har i mange år samarbeidet og støtte somalisk diasporagrupper i Norge for at deler av disse overføringer skjer i form av utviklingsprosjekter. Les mer om diasporas bidrag til utviklingsarbeid.

Onsdagens aksjon vil skje i samarbeid med Utviklingsfondet, og de innsamlete midlene vil brukes til blant annet såfrø og husdyr for å styrke livsgrunnlaget til de tørkerammede.