Vil ha poengsystem for innvandring

 
Foto: descrier.co.uk
Skulle britene stemme for å gå ut av EU under folkeavstemningen 23. juni er det flere politikere som ønsker å innføre et poengbasert innvandringssystem.

Et slikt system finnes allerede i land som Australia og Canada, og fremmes sterkt av Brexits (jour. anm; siden som ønsker at Storbritannia forlater EU) frontfigurer, den britiske justisministeren Michael Gove og tidligere London-ordfører Boris Johnson.

Systemet skal være basert på poeng for arbeids- og språkferdigheter, og vil kunne innføres før 2020 hvis Brexit blir en realitet, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Innvandring gir Storbritannia mange fordeler, kulturelt sosialt og økonomisk. Vi ønsker at Storbritannia skal fortsette å dra nytte av innvandring, men om vi skal ønske flere mennesker velkommen, må allmennheten være forsikret om at vi har kontroll på hvem som kommer hit. Vårt medlemskap i EU betyr at vi ikke har kontroll, sier de to Brexit-forkjemperne i en felles uttalelse.

Innvandring viktig som tema
Nettoinnvandringen fra EU, som praktiserer bevegelsesfrihet mellom sine land, var på 184.000. Temaet har vært viktig under folkeavstemingskampanjen, og det snakkes mye om konsekvensene et ja- eller nei-resultat vil ha på innvandringspolitikken.

Vil ha Storbritannia fortsatt med i unionen: Statsminister David Cameron.
Foto : number10.gov.uk

Statsminister David Cameron, som fronter Storbritannias EU-tilknytning, mener det vil kunne gå an å føre en mer kontrollert innvandringspolitikk, selv under EUs regler for fri flyt av arebeidskraft. Lederen for parlamentet og Brexit-tilhenger, Chris Grayling, er uenig i dette. 

– Vi snakker ikke om å lukke dørene inntil Storbritannia, men om å ha kontroll over hvem som kommer inn gjennom disse dørene. Her handler det ikke om hudfarge, etnisitet eller tro, men om antall boliger, tilgjengeligheten av skoleplasser og hvor mange flere pasienter vårt nasjonale helsesystem kan ta inn, sier han i et intervju med The Express.