Hvem er egentlig Thomas Mair?

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Alt du trenger å vite om den 52-årige mannen som nå er siktet for drapet på Labour-politikeren Jo Cox.
0Shares

Tar man en google-søk på nyhetsseksjonen vil man finne ulike artiker på navnesøket “Thomas Mair”. En VG-artikkel, en annen fra TV2 for å få vite navnet til 52-åringen med høyreekstreme sympatier. Av de andre søkerfunnene som kommer opp øverst finner man fra franske, svenske, sveitsiske og portugisiske nettaviser.

Hvem er så denne mannen? Thomas Mair, eller Tommy som han blir kalt blant venner og familie, beskrives som “en rolig, høflig og reservert einstøing med høyreradikale sympatier og mentale problemer”.

Samtidig skal han ha hatt tilknytning til både amerikanske og sør-afrikanske “hvit makt”-grupper på ytterste høyre fløy, og ha gjennomgått en stille, og dermed livsfarlig radikaliseringsprosess.

Einstøing og skotsk-født
Mair skal ha bodd i en liten kommunal tomannsbolig i Birstall de siste 40 årene, en bolig som skal ligge 15 minutters gange fra stedet der Cox ble angrepet og drept. Han skal ha blitt oppdratt av en nå avdød bestemor. 52-åringen skal siden bestemorens bortgang ha bodd alene ettersom han aldri har giftet seg eller stiftet familie

Overfor de samme britiske mediene skal naboer ha beskrevet Mair som “rolig, høflig og reservert einstøing, som aldri har hatt noen fulltidsjobb”. Nyheten om ugjerningen skal derfor ha sjokkert naboene og andre folk i Mairs nærmiljø.

52-åringen ble født i Kilmarnock i Skottland, hvor han senere skal ha flyttet til det knøttlille tettstedet Birstall. Han skal ha utdannet seg til gartner, men aldri hatt noen form for fast jobb. I de siste årene skal ha blant annet jobbet frivillig som datahjelp i et lokalt jobbkontor, og ved en skole for barn med lærevansker, som motyting for den månedlige sosialhjelpen han fikk.

Kontakter med amerikanske nynazister
Han skal ha blant annet også ha abonnent på S.A. Patriot, et høyreradikalt sørafrikansk magasin som publisert av den pro-apartheid gruppen White Rhino Club.

S.A Patriot beskriver sitt redaksjonell linje som mostandere av “multikulturelle samfunn og ekspansjonistisk islam”. En blogginnlegg tilskrevet gruppen, datert januar 2006 beskrev Mair som “en av de tidligste abonnenter og tilhengere av S.A Patriot.”

Samtidig har 52-åringen hatt å gjøre med enda mer ytterliggående aktører. Ifølge den anti-rasistiske menneskerettsgruppen Southern Poverty Law Center pleide Mair nær kontakt med den høyreekstreme amerikanske gruppen National Alliance. Southern Poverty Law Center påpeker at den nå siktede 52-åringen i 1999 skal ha kjøpt en håndbok i hvordan man lager et håndvåpen fra National Alliance, og kjøpte også bøker om eksplosiver.

(Kilder: The Telegraph, obsevador.pt, news.com.au)