Hvordan kunne Brexit skje?

 
Foto: descrier.co.uk
Slik forklarer Bergens Tidende britenes historiske avgjørelse om å forlate EU etter gårsdagens folkeavstemning.

Et knapt flertall av britene stemte for at Storbritannia skal forlate EU, Dette er første gang et land forlater EU, og det kan få svært dramatiske konsekvenser for hele Europa.

Hvordan kunne dette skje?

Her er en liste over årsaker, listet opp i Bergen Tidendes leder, skrevet tidligere i dag i kjølvannet av valgresultatet.

1. Et opprør mot det etablerte
Flere av områdene der det ble et stort flertall for Brexit var typiske arbeiderstrøk, der arbeidsledigheten lenge har vært høyere, og der investeringer har vært lave. Velgere i mange av områdene mistet tiltroen til det gamle Arbeiderpartiet i Storbritannia. I stedet har mange vendt seg mot UKIP i stedet. Både der og hos De konservative har de funnet støtte for å forlate EU. 

2. Innvandring
Av enkeltsaker, er nok motstanden mot innvandring det som har fått mest oppmerksomhet. Mye takket være det høyrepopulistiske partiet UKIP, som har brukt saken for alt den er verdt. Mange innvandrerne har også ført til press på lønninger, press på helsetjenester og skolesektoren. Statsminister David Cameron har prøvd å få lov til å begrense innvandringen fra andre EU-land, men fått nei. Dette er brukt som et av de viktigste argumentene for å forlate unionen av UKIP.

3. Britene har alltid vært EU-skeptiske
Helt siden Storbritannia ble med i EU i 1973, har de vært motvillige medlemmer. De ble med for å være en del av den økonomiske unionen, for å få ta del i et åpne markedet. Men den politiske unionen har de aldri vært komfortable med. Med årene har de politiske sidene av et EU-medlemskap blitt større, men det har stadig blitt dysset ned av britiske politikere. De har aldri forsvart det idealistiske prosjektet som EU også skal være – en union som holder Europa sammen.

Etter flere år med økonomisk uro i EU, fremsto nok den økonomiske unionen mindre og mindre attraktiv for britene. Dermed ble også misnøyen med EU-medlemskapet større.