– Sett menneskerettighetskrav på agendaen

 
Foto: Frode Overland Andersen/Utenriksdepartementet
I disse dager har Norges utenriksminister Børge Brende vært i Teheran for samtaler med Irans utenriksminister Javad Zarif (bildet). Eksiliransk talperson mener Brende må sette landets menneskerettighetssituasjon på agendaen under besøket.
0Shares

Ifølge NRK har Brende “undertegnet avtaler om tettere samarbeid med Iran. Målet er blant annet økt handel nå som mange av sanksjonene mot landet er opphevet”.

Nettverket Iran Human Rights (IHR) ønsker økt dialog melom Norge og Iran velkommen, men understreker at norske myndigheter må sørge for at denne dialogen kommer også det iranske folket til gode. 

– Børge Brende må huske at han besøker idag et land som har henrettet mer enn 97 personer i de siste 30 dagene. Det sivile samfunn blir slått brutalt ned på av myndighetene og 3 år etter at Hassan Rouhani ble president har menneskerettighetssituasjonen i Iran blitt verre, sier talsperson Mahmood Amiry-Moghaddam ifølge en pressemelding.

Foto: Arkiv.
Foto : Iran Human Rights

Vil ikke gagne vanlige iranere
Videre henviser Moghaddam til Transparency Internationals Corruption Perception Index, som plasserer Iran blant verdens mest korrupte land i 2015 (130. plass). 

– Norske investeringer i Iran vil ikke uten videre komme det iranske folket til gode. Derfor er det svært viktig at Norge stiller konkrete krav om forbedringer i menneskerettighetssituasjonen som betingelse for en oppgradering av økonomiske forbindelser mellom Norge og Iran, påpeker han.